8/4/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο Φεστιβάλ Τουλίπας, στο Πολέμι
 
08/04/2012
Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να χαιρετίσω την έναρξη της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πολεμίου και το Σωματείο «Φίλοι της Τουλίπας».

Η οργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης φανερώνει την ευαισθησία των κατοίκων του χωριού σας για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και την αγάπη σας για τη φύση. Έχετε την τύχη και τη χαρά την εποχή αυτή να βιώνετε καθημερινά το μαγευτικό αυτό φυσικό περιβάλλον που δημιουργούν οι άγριες κατακόκκινες τουλίπες «agenensis», οι οποίες αποτελούν ένα από τα σπανιότερα, πολυτιμότερα και ωραιότερα ενδημικά φυτά της μεσογειακής χλωρίδας.

Δυστυχώς, όμως, λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί έντονα η τάση εγκατάλειψης της γεωργικής γης και των παραδοσιακών μεθόδων γεωργικής παραγωγής, αλλά και λόγω της συνεχούς και αυξανόμενης αστικής επέκτασης, οι πληθυσμοί του όμορφου αυτού λουλουδιού έχουν περιοριστεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο «Φίλοι της Τουλίπας» ο οποίος, όπως έχω πληροφορηθεί, άρχισε τη δραστηριότητα του το 2001 και έκτοτε δραστηριοποιείται έντονα με απώτερο στόχο και σκοπό την προστασία της τουλίπας, ακόμη και σε ιδιωτικά τεμάχια γης.
Άξια συγχαρητηρίων είναι και η ενέργεια στην οποία έχει προχωρήσει ο Σύνδεσμος να ενοικιάσει έκταση γης στην περιοχή με σκοπό τον πολλαπλασιασμό και την προστασία της τουλίπας από ζιζανιοκτόνα και άλλους κινδύνους. Την ευγενική αυτή ευαισθησία που επιδεικνύουν οι «Φίλοι της Τουλίπας» πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας, αναγνωρίζοντας ότι το φυσικό περιβάλλον και η φυτική βιοποικιλότητα του νησιού μας αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά και ότι η προστασία τους αποτελεί εθνικό μας καθήκον.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στην προσπάθειά του να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή, έχει εντάξει την τουλίπα «agenensis» στον βοτανικό κήπο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στον Ακάμα. Επιπλέον, η αγροτική πολιτική την οποία εφαρμόζει μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα θέματα περιβάλλοντος και στοχεύει στη δημιουργία ενός πολυδιάστατου αγρότη του οποίου ο ρόλος δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή αλλά επεκτείνεται και στην προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, τόσο το μέτρο για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας όσο και το μέτρο για την ανάληψη διαφόρων αγροπεριβαλλοντικών υποχρεώσεων στα αμπέλια – που στόχο έχει την αντικατάσταση της χημικής ζιζανιοκτονίας με μηχανικούς τρόπους καταπολέμησης – μπορούν να συμβάλουν άμεσα και αποτελεσματικά στον περιορισμό των διαφόρων κινδύνων που απειλούν την τουλίπα.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μια φορά τους «Φίλους της Τουλίπας» τόσο για τη διοργάνωση της όμορφης αυτής εκδήλωσης όσο και για την ευρύτερη δράση τους.