2/4/12

Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε στην ημερίδα «Βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου: Τα επόμενα βήματα»

02/04/2012





Διοργανώθηκε σήμερα με επιτυχία η ημερίδα του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου: Τα επόμενα βήματα». Η ημερίδα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Οικονομικών κ. Βάσου Σιαρλή, πραγματοποιήθηκε στην παρουσία ξένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα μείωσης γραφειοκρατίας και απλοποίησης διαδικασιών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας κατέθεσαν τις απόψεις τους εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ, τη ρυθμιστική καθώς και την ανεξάρτητη εποπτική αρχή για το θέμα της Βελτίωσης του Ρυθμιστικού Πλαισίου της Ολλανδίας. Σε παρέμβαση του, ο Οικονομικός Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και θεμάτων ΕΕ του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ανδρέας Χαραλάμπους αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για προώθηση του θέματος της Βελτίωσης του Ρυθμιστικού Πλαισίου στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλής αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μέσω της προώθησης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον σημαντικό στόχο της Κυβέρνησης για προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικό κέντρο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ιδιαίτερα μετά και τα πρόσφατα αποτελέσματα ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας.

Ο κ. Υπουργός, επισήμανε επίσης ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης ο φόρτος της γραφειοκρατίας έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό θεωρείται πολύ σημαντική η προώθηση από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο της πρωτοβουλίας «Έξυπνη Ρύθμιση», ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ιδιαίτερα στους τομείς της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Σιαρλής τόνισε τη ζωτική σημασία της εν λόγω πρωτοβουλίας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των μικρομονάδων, σε μικρές οικονομίες όπως η Κύπρος. Τόνισε επίσης ότι οι διαδικασίες απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού φόρτου βοηθούν στην απελευθέρωση πόρων προς περισσότερο παραγωγικές δραστηριότητες, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα.

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά και στην περίπτωση της Κύπρου. Υπογράμμισε ότι στη χώρα μας η μείωση του διοικητικού φόρτου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρομονάδες. Για τον λόγο αυτό προωθούνται συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση του διοικητικού φόρτου στην εθνική νομοθεσία που αφορά τις επιχειρήσεις κατά 20% μέχρι το 2012. Παράλληλα, τόνισε ότι η προώθηση της βελτίωσης του Ρυθμιστικού Πλαισίου στην Κύπρο αποτέλεσε το έναυσμα για την περαιτέρω προώθηση δομικών αλλαγών που επιβάλλονται να γίνουν για την αναβάθμιση και βελτίωση της δημόσιας υπηρεσίας του τόπου.

Τέλος, ο κ. Σιαρλής αναφέρθηκε στους παράγοντες επιτυχίας για την προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι εστιάζονται στη στενή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών μελών της ΕΕ, στον σωστό συντονισμό μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά, κυριότερα, στην ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.