2/4/12

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη

02/04/2012





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πανέτοιμος για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στόχων στο Κυπριακό, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι ʽδεν τείνει ευήκοον ουςʼ και ότι δείχνει αδιαφορία στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Ο κ. Αναστασιάδης είτε είναι ανενημέρωτος ή σκόπιμα προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.

Αυτή η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της θητείας της αγωνίζεται προκειμένου ο αγροτικός κόσμος να στηριχθεί ουσιαστικά και να ενισχυθεί η θέση του μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Μέσα σε πραγματικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση έχει παράξει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στηρίζοντας πραγματικά τον Κύπριο αγρότη.

Η συνολική χρηματοδότηση των αγροτών μας κατά τα έτη 2008-2011 ανέρχεται στα 498 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 188 εκατομμύρια προήλθαν από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ τα 310 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους.

Από εξοικονομήσεις της τάξης των 3,6 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος το 2011, καταβλήθηκαν αποζημιώσεις σε 5,500 αγροτικές οικογένειες για ζημιές από θεομηνίες που επισυνέβησαν μεταξύ 2006-2009.

Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013, με συνολικό προϋπολογισμό 429 εκατομμύρια, αποτελεί μια από τις κυριότερες δράσεις της Κυβέρνησης για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και δημιουργία καλύτερων προοπτικών και αποτελεί το σημαντικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές.

Μέσω του Εθνικού Σχεδίου Πατατοκαλλιέργειας διατέθηκε στους δικαιούχους πατατοπαραγωγούς το συνολικό ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πολύ σύντομα θα διατεθεί επιπρόσθετο ποσό ύψους 1,2 εκατομμυρίων. Τα όποια προβλήματα δημιουργούν οι κακές καιρικές συνθήκες είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει ο ΟΓΑ (Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης).

Διαγράψαμε τα αγροτικά χρέη, συνολικού ύψους 34 εκ. ευρώ, κάτι το οποίο οι αγρότες μας ανέμεναν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Έχει ψηφισθεί νόμος για την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων για ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση του υδατικού. Με την αποπεράτωση σημαντικών υδατικών έργων όπως είναι οι μονάδες αφαλάτωσης στην Επισκοπή και το Βασιλικό, αλλά και η κατασκευή του φράγματος Σολέας, που εκκρεμούσαν για 50 χρόνια, δρομολογείται η πλήρης απεξάρτηση από τις βροχοπτώσεις για την κάλυψη υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών, γεγονός που επιλύει ένα από τα μεγαλύτερα χρόνια προβλήματα των γεωργών μας.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός τομέας στα πλαίσια του δύσκολου ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Αυτή η Κυβέρνηση είναι δίπλα στους αγρότες στηρίζοντας την αναδόμηση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού κλάδου.

Και εκεί που τα έργα μιλούν, τα ανέξοδα λόγια και οι κατηγορίες δεν μπορούν να σταθούν. Θα ήταν καλό, λοιπόν, ο κ. Αναστασιάδης να αναλογιστεί τη συμπεριφορά του ΔΗΣΥ έναντι του αγροτικού κόσμου τη δεκαετία 1993-2003, όταν ο ίδιος ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μέσα σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες διεθνώς, και να τη συγκρίνει με το έργο αυτής της Κυβέρνησης για τους αγρότες μας, αντί να εξαντλείται σε άδικες και αστήρικτες κατηγορίες.

Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον Κύπριο αγρότη».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Αναστασιάδη σε συνέντευξή του σε χθεσινή εφημερίδα, στις οποίες έκανε λόγο για λανθασμένη πορεία στο Κυπριακό και επέκρινε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις συγκλίσεις άλλων κομμάτων, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Θέλω να θυμίσω ότι αυτή την πορεία στο Κυπριακό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο κ. Αναστασιάδης τη στήριζε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι απλώς ενημερώνει πλήρως τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά ακούει και προσπαθεί να συνθέτει θέσεις και απόψεις. Ακόμη και κατά την πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις και για επαναβεβαίωση του ομόφωνου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη του 2009, ούτως ώστε να επαναβεβαιωθούν οι βασικές θέσεις της δικής μας πλευράς διότι, δυστυχώς, ακόμη και ο επιδιωκόμενος στόχος σήμερα από κάποιους τίθεται εν αμφιβόλω. Το Εθνικό Συμβούλιο έχει καταλήξει και σε άλλες ομόφωνες τοποθετήσεις, όπως στη θέση του πως δεν μπορεί να αποδεχθεί επιδιαιτησία, τεχνητά χρονοδιαγράμματα, διαμεσολάβηση ή οποιαδήποτε άλλη μορφή παραβίασης της υφισταμένης διαδικασίας.

Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος όχι μόνο για διάλογο, αλλά και για να συζητήσει θέσεις των κομμάτων οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τη δική μας πλευρά. Άλλωστε, κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είχε προτείνει και μια κοινή προσπάθεια της Κυβέρνησης, των κομμάτων, της Βουλής, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική αδιαλλαξία και η τουρκική προκλητικότητα. Από ’κει και πέρα οι θέσεις του καθενός στην Κύπρο είναι πολύ καλά γνωστές. Όπως πολύ καλά γνωστές στον Κύπριο πολίτη είναι και οι θέσεις του κ. Αναστασιάδη τις οποίες εμφανώς προεκλογικά προσπαθεί να αλλάξει ή να παρουσιάσει ως αλλαγμένες. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε θέσεις του κ. Αναστασιάδη κατά τα προηγούμενα χρόνια, για παράδειγμα σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν, αλλά αναφέρομαι σε πολύ πρόσφατες τοποθετήσεις, όπως η θέση για διεύρυνση των συνομιλιών που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε τετραμερή και πενταμερή διάσκεψη, με την οποία διαφώνησαν όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Αναφέρομαι, επίσης, στη θέση του κ. Αναστασιάδη περί χαλαρής ομοσπονδίας με την οποία, επίσης, διαφωνούν όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Αναστασιάδη ότι τον πρώτο λόγο για τις συνθήκες ενότητας την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος δεν συμβάλλει στο να υπάρχει αυτή η ενότητα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Για να υπάρξει ενότητα χρειάζεται η συμβολή όλων. Χρειάζεται όλοι να δώσουν τα χέρια. Αν ένας δίνει το χέρι του και οι άλλοι δεν τείνουν χέρι φιλίας και συνεργασίας τότε δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα. Με πράξεις και όχι με διακηρύξεις θα πρέπει να κτιστεί η ενότητα και με κριτική και με αυτοκριτική και από ’κει και πέρα θα πρέπει να πάψουμε να αντιπαρατασσόμαστε και μάλιστα έντονα γύρω από το ζήτημα της ενότητας, κάτι που οδηγεί σε τελική ανάλυση στο να τορπιλίζεται η ενότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πανέτοιμος για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας, αλλά της ενότητας στόχων, όπως ο ίδιος τόνισε και υπογράμμισε χθες. Και ενότητα στόχων σημαίνει να έχουμε μια κοινή γλώσσα, τουλάχιστον για το τι θέλουμε στο Κυπριακό. Μέχρι σήμερα αυτή η ενότητα στόχων κτίστηκε γύρω από την προσπάθεια όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προσπάθεια του Εθνικού Συμβουλίου για επανένωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας στη βάση της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη ενότητα στόχων, με ειλικρίνεια, θα αντιμετωπίσουμε πάρα πολλές δυσκολίες στο να πορευτούμε με μια φωνή στη δύσκολη προσπάθεια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία».