29/9/23

Επαφές του Υφυπουργού Τουρισμού στην ‘Ατυπη Σύνοδο του UNWTO, στη Σαουδική Αραβία



Επαφές του Υφυπουργού Τουρισμού στην ‘Ατυπη Σύνοδο του UNWTO, στη Σαουδική Αραβία

Σημαντικές επαφές πραγματοποίησε το τελευταίο τριήμερο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής, στο πλαίσιο της Ατυπης Συνόδου του UNWTO.

Ως γνωστόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επέλεξε φέτος για τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, διοργανώνοντας και σχετικό συνέδριο.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι αφιερωμένηστον άνθρωπο και στον πλανήτη, με την έκκληση για στόχευση στην πράσινη μετάβαση και στις πράσινες επενδύσεις.

Ο κ. Κουμής, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, είχε χωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Zurab Pololikasvhili, τον Υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας κ. Sultan Al. Musallam, τον Υπουργό Τουρισμού του Ισραήλ κ. Haim Katz και τον Υπουργό Τουρισμού της Μάλτας κ. Clayton Bartolo.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους άλλων χωρών, καθώς και με ιδιωτικούς φορείς.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Σαουδικής Αραβίας κ. Al – Ajlan. Ο κ. Κουμής έλαβε επίσης μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας κ. Saleh Ali Khabti, ο Πρόεδρος του Barcelo Group Raul Gonzalez και ο Επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της Σαουδικής Αραβίας κ. Badr Alherbish. Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεών του ο κ. Κουμής ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

-Στον τουρισμό η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι πάντοτε αναπόφευκτη, εξαιρετικά σημαντική και πολλαπλώς ωφέλιμη όταν υλοποιείται με επιτυχία.

-Ευθύνη του δημόσιου τομέα είναι η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, η συντήρηση, η διασφάλιση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και, φυσικά, η προώθηση και διαφήμιση του προορισμού.

-Η ευθύνη του ιδιωτικού τομέα, που δεν είναι ακριβώς ευθύνη αλλά απόφαση, είναι η στόχευση για επενδύσεις και η ανάληψη πρωτοβουλιών, που πάντοτε εμπεριέχουν και σχετικό ρίσκο.

Είναι γενικώς ένα θέμα που πάντοτε συζητείται στα φόρα τουρισμού.

-Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, αλλά χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να έχουμε πραγματικά ανταγωνιστικό προϊόν και ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, αφού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εστίασε στις συνεργασίες μεταξύ χωρών και στην ωφελιμότητα που προκύπτει από αυτές.

Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία κοινών πακέτων μεταξύ Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας, επικεντρώνοντας την εισήγησή του στην υπό ανέγερση πόλη NEOM της Σαουδικής Αραβίας, η οποία βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της χώρας και σε απόσταση περίπου δύο ωρών από την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας είναι όπως η συγκεκριμένη πόλη προσελκύσει επισκέπτες υψηλού επιπέδου από ολόκληρο τον κόσμο.