3/3/21

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τη νέα Πρέσβη της Ολλανδίας στην Κύπρο


 

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τη νέα Πρέσβη της Ολλανδίας στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ Αδάμος Αδάμου δέχθηκε σήμερα τη νέα Πρέσβη της Ολλανδίας στην Κύπρο κα Elke Merks-Schaapveld.

Ο Δρ Αδάμου εξέφρασε ευχαριστίες για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ολλανδία όσον αφορά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Ευρωπαϊκές αρχές. Αναφερόμενος στην επικείμενη άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι οι θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, αντίκεινται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και βρίσκονται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης για το Κυπριακό και, ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Τέτοιες απαράδεκτες θέσεις, τόνισε ο Δρ Αδάμου, υπονομεύουν τις προσπάθειες για έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Ο Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε τις κατά συρροή παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, τόσο σε βάρος της Κύπρου όσο και ευρύτερα.

Η κα Merks-Schaapveld επαναβεβαίωσε τη στάση αρχών της χώρας της στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σημείωσε δε ότι Ολλανδία και Κύπρος συνδέονται ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας την προθυμία της χώρας της για στενότερη συνεργασία σε πλειάδα θεμάτων, στο πλαίσιο αυτό. 

Κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν εξάλλου απόψεις