25/10/19

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Κώστα Χαμπιαούρη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Κώστα Χαμπιαούρη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας τιμούμε σήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, τη μέρα που η Ελληνική Κυβέρνηση, μ’ ένα λακωνικό μα περίτρανο «ΟΧΙ», απέρριψε το τελεσίγραφο του δικτάτορα Μουσολίνι. Ένα «ΟΧΙ» που στήριξε σύσσωμος ο ελληνικός λαός, με πρωτοφανή αυταπάρνηση και απαράμιλλο θάρρος, γράφοντας νέες χρυσές σελίδες ελληνικής ιστορίας.
Ο περήφανος ελληνικός λαός αντιτάχθηκε στις πολυάριθμες και σιδερόφρακτες στρατιές των δικτατόρων και με πενιχρά μέσα, αλλά με αρετή και τόλμη, έδωσε ιστορικές μάχες στις βουνοκορφές της Πίνδου και της Ηπείρου. Οι αναγγελίες των νικών διαδέχονται η μια την άλλη, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι ο φασισμός δεν είναι ανίκητος.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, η ναζιστική Γερμανία, βλέποντας την αδυναμία της συμμάχου της, εισέβαλε στην Ελλάδα, βυθίζοντας τη χώρα στα σκοτεινά χρόνια της κατοχής. Παρά τις κακουχίες, την πείνα, τις φυλακίσεις, τα φρικτά βασανιστήρια και τις εκτελέσεις, η αδάμαστη ψυχή των Ελλήνων αντιστέκεται με πείσμα και γενναιότητα, φωτίζοντας σαν ήλιος την Οικουμένη.
Από το έπος του ’40 δεν έλειψε και ο κυπριακός λαός, ο οποίος, πιστός στις επιταγές της ιστορίας και στα ελληνικά ιδεώδη, διακήρυξε την προθυμία του να συμμετάσχει στον κοινό αγώνα για την προάσπιση της ελευθερίας του κόσμου.
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την οικοδόμηση ενός καλύτερου και ειρηνικού κόσμου. Ας αποτελέσουν για όλους εμάς πηγή έμπνευσης, ώστε να συνεχίσουμε με ομοψυχία τον αγώνα μας για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση, µε στόχο την επανένωση της πατρίδας µας.