12/7/19

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ 'ΔΕΚΑ'

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ 'ΔΕΚΑ'
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/07/2019 10:02



Με μια κλήση μεταξύ των ηγετών εγκαινιάστηκε το ΜΟΕ για διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο
Σε εφαρμογή τέθηκε την Πέμπτη το μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αφορά τη διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, με την πρώτη κλήση να διενεργείται μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 Σύμφωνα με δήλωση των δύο ηγετών που εξέδωσαν τα ΗΕ, οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσαν την εφαρμογή της διαλειτουργικότητας των κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρο το νησί, με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των κοινοτήτων και με στόχο να έρθουν πιο κοντά όλοι οι Κύπριοι.
Την ευχή να καταργηθεί η διαχωριστική γραμμή στην Κύπρο, όπως έσπασε ο φραγμός στην επικοινωνία, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter σε σχέση με το ΜΟΕ για διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.
Σε κρίσιμη συγκυρία το Κυπριακό, αλλά ελπίδες από κάθοδο Λουτ, είπε ο ΥΠΕΞ
Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι με την κάθοδο της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ στην Κύπρο θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση δημιουργίας προοπτικών για επανέναρξη των συνομιλιών.
Η Κομισιόν επιβεβαίωσε επίσημα ότι παρουσίασε επιλογές μέτρων για την Τουρκία
Η Κομισιόν επιβεβαίωσε επίσημα ότι παρουσίασε επιλογές μέτρων για την Τουρκία και πως πλέον η υπόθεση βρίσκεται για απόφαση στο Συμβούλιο. Συγκεκριμένα η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ δήλωσε ότι "η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης παρουσίασαν επιλογές μέτρων εις απάντηση αυτών των παράνομων γεωτρήσεων και εναπόκειται πλέον στο Συμβούλιο να πάρει τις σχετικές αποφάσεις".
Σε σιωπηρή διαδικασία έγκρισης μέχρι το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται το κείμενο που επεξεργάστηκαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 28 Κρατών Μελών της ΕΕ (COREPER) σε σχέση με τα μέτρα εναντίων της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων και κλιμακούμενων παράνομων ενεργειών της στο εσωτερικό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΕΕΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η αμερικανική Βουλή ενέκρινε την τροπολογία Σιτσιλίνε για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς Κύπρο
Με ψήφους 253 υπέρ και 171 κατά η ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής υιοθέτησε την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας του 2020, ο Δημοκρατικός βουλευτής του Ρόουντ Άιλαντ Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, με την υποστήριξη του ρεπουμπλικανού Κώστα Μπιλιράκη από τη Φλόριδα, με την οποία καταργείται η απαγόρευση στην μεταφορά αμερικανικών όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Οκτώ χρόνια μετά η σκέψη των συγγενών γυρίζει στα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν στην έκρηξη του Μαρί
Οκτώ χρόνια μετά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η σκέψη των συγγενών γυρίζει στα αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν.
Αναφορά στην επέτειο της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτησή του στο twitter.
Προδρόμου: Δόθηκαν οδηγίες να διερευνηθεί το περιστατικό με το τ/κ λεωφορείο
Η Κυβέρνηση έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία να διερευνήσει το θέμα που τέθηκε από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε σχέση με περιστατικό φερόμενης παρενόχλησης λεωφορείου με τ/κ πινακίδες στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
 Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δεν έχει γίνει σχετική καταγγελία και ως εκ τούτου η Αστυνομία δεν έχει γνώση για το περιστατικό. Αύριο θα δώσει κατάθεση για το περιστατικό στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο διευθυντής της τ/κ εταιρείας λεωφορείων.
Συνολικά 51.086 χιλιάδες οι φοιτητές στην Κύπρο, το 53% εξ αυτών αλλοδαποί, δεικνύει χαρτογράφηση
Συνολικά 51.086 είναι οι φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, εκ των οποίων οι 38.997 φοιτούν σε πανεπιστήμια και οι 12.089 σε Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων της Χαρτογράφησης του Εκπαιδευτικού Πεδίου της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κύπρου για την συγκεκριμένη περίοδο την οποία διεξήγαγε η  Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΑΑΕ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Στον 12χρονο Νικόλα Νικηφόρου το βραβείο Children’s Rights Defender 2019
Στον 12χρονο Νικόλα Νικηφόρου απένειμε το "Hope For Children" το βραβείο Children’s Rights Defender 2019, που αποτελεί την υψηλότερη μορφή επιβράβευσης που δίνει το Hope For Children σε άτομα ή οργανισμούς που έχουν προωθήσει και συνεχίζουν να προωθούν τα δικαιώματα των παιδιών στην κοινότητα τους και στην ευρύτερη κοινωνία.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία. Η απονομή του βραβείου έγινε από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Joseph Borghese και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη.
Πάνω από 100 αντιμαχόμενοι νεκροί σε συγκρούσεις ανάμεσα στο καθεστώς και τους τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ
Πάνω από 100 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν από το βράδυ της Τετάρτης ως το βράδυ χθες Πέμπτης σε εχθροπραξίες ανάμεσα σε στρατεύματα του καθεστώτος και δυνάμεις στις οποίες κυριαρχούν οι τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε μια ΜΚΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες "καταδίκασε σθεναρά" χθες Πέμπτη τις "εξελισσόμενες αεροπορικές επιδρομές που πλήττουν αμάχους στη βορειοδυτική Συρία", βομβαρδισμούς οι οποίοι πλήττουν ιδίως "ιατρικές εγκαταστάσεις και υγειονομικούς εργαζόμενους".
Europa League: Νίκες για ΑΕΚ Λάρνακος και Απόλλωνα
Με το δεξί μεν αλλά και με άγχος άρχισε η  νέα σεζόν για την ΑΕΚ,  η οποία με γκολ του Χέφελ μόλις στο 3ο λεπτό, κέρδισε την Πέτροκουμπ Μολδαβίας με 1-0 και έκανε το πρώτο βήμα για πρόκριση στον επόμενο γύρο των προκριματικών του Europa League .
Σημαντικό βήμα πρόκρισης στο 2ο προκριματικό γύρο του Europa League έκανε χθες βράδυ ο Απόλλωνας που νίκησε εκτός έδρας με 2-0 την Kauno Žalgiris εκτός έδρας.
Ο Ιωάννης Πίττας με μακρινό σουτ άνοιξε το σκορ στο 14ο λεπτό και ο Ζελάγια διαμόρφωσε το τελικό 0-2 με πέναλτι στο 90`.


*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.