13/7/19

ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου - Αντώνης Γκιλδάκης - Λευκωσία 13/07/2019 10:02

  ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου - Αντώνης Γκιλδάκης - Λευκωσία 13/07/2019 10:02
Ενώπιον των ΥΠΕΞ της ΕΕ  τα μέτρα κατά της Τουρκίας
Έληξε την Παρασκευή το απόγευμα στις Βρυξέλλες, χωρίς να υπάρξει παρέμβαση από οποιοδήποτε κράτος μέλος, η σιωπηρή διαδικασία αποδοχής του προσχεδίου των συμπερασμάτων των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες παράνομες ενέργειες της εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κείμενο οδηγείται ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα, για υιοθέτηση. Πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η Λευκωσία ανέμενε καλύτερη αποτύπωση των εξελίξεων στην ΑΟΖ στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.
Αναπομπή νομοθεσιών για αναστολή εκποιήσεων θα προτείνει ο ΥΠΟΙΚ
Την αναπομπή των νομοθεσιών που ψήφισε την Παρασκευή η Βουλή των Αντιπροσώπων για προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την έναρξη των αιτήσεων για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» θα προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Χθες, η Βουλή ψήφισε, μεταξύ άλλων, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό με σταύρωμα 4 κονδυλίων, τις νομοθεσίες για σύσταση κρατικής εταιρείας αεροναυτιλίας, τον νόμο για επίλυση του προβλήματος των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων, την αύξηση του επιδόματος στέγασης σε λήπτες ΕΕΕ, τους τροποποιητικούς κανονισμούς για αξιολόγηση μαθητών στο πλαίσιο των τετραμήνων ενώ κατήργησε το ασυμβίβαστο του Διαπραγματευτή.
Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για παράταση περιόδου έρευνας για υδρογονάνθρακες σε αδειούχους
Η Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα ενέκρινε τους κανονισμούς που αφορούν την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δίδοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο διακριτική ευχέρεια να παρατείνει την περίοδο έρευνας υδρογονανθράκων του εκάστοτε αδειούχου πέραν των περιόδων που ήδη προβλέπονται στους υφιστάμενους κανονισμούς υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Πρόεδρος Αναστασιάδης: Υπόδειγμα για συνεχιστές του έργου του ο Τράγκολας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει ευχαριστίες για τις υπηρεσίες που προσέφερε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας, ενόψει της αφυπηρέτησής του, και τον χαρακτηρίζει υπόδειγμα για τους συνεχιστές του έργου του. Ο κ. Τράγκολας έστειλε μήνυμα δημιουργίας κουλτούρας σε πολίτες και ΜΜΕ για την αποφυγή τραγικών γεγονότων.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας απέρριψε το αίτημα έκδοσης του Κορκμάζ
To Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας απέρριψε το αίτημα των γερμανικών αρχών για έκδοση του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ στη Γερμανία. Η αίθουσα του Δικαστηρίου ήταν κατάμεστη από Κούρδους συναγωνιστές και Κύπριους φίλους του Τσερκέζ Κορκμάζ, με ισχυρή την παρουσία της Αστυνομίας, ενώ έξω από το κτίριο είχαν τοποθετηθεί σημαίες και πανό που αναφέρονταν στον αγώνα των Κούρδων. Εξάλλου, η Ολομέλεια με ψήφισμά της καταδίκασε την εθνοκάθαρση των Κούρδων από την Τουρκία.
Μη ασφαλές προς πόση το νερό στο Συνοικισμό Ανθούπολης
Αποκλίσεις από «συγκεκριμένες χημικές παραμέτρους που το καθιστούν μη ασφαλές προς πόση και χρήση για παρασκευή τροφίμων» διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει το πόσιμο νερό στο δίκτυο Υδατοπρομήθειας του Συνοικισμού Ανθούπολης και ως εκ τούτου συνεργείο του Συμβουλίου  Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ) «ξεκίνησε τον καθαρισμό του δικτύου της περιοχής και τον επιτόπου έλεγχο των δεξαμενών του».
Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό 128 πρόσθετες θέσεις συνοδών παιδιών ειδικής εκπαίδευσης
Στην έγκριση 128 πρόσθετων θέσεων συνοδών παιδιών ειδικής εκπαίδευσης προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού.
Το Κογκρέσο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για S-400
Με σκληρές ανακοινώσεις απάντησαν Βουλή και Γερουσία στην είδηση ότι η Τουρκία άρχισε να παραλαμβάνει του ρωσικούς πυραύλους S-400. O πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Έλιοτ Ένγκελ και ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στην επιτροπή, Μάικλ Μακόλ, τονίζουν ότι με την απόφασή του αυτή ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έκανε «λάθος επιλογή» και καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις. Ανησυχία εξέφρασε το ΝΑΤΟ για την παράδοση των S-400 στην Τουρκία.
Ντοκιμαντέρ της οικογένειας Κουστώ για πιθανότητα βύθισης του Ζηνοβία από μυστικές υπηρεσίες
Ντοκιμαντέρ της οικογένειας Κουστώ κάνει λόγο για πιθανότητα βύθισης του Ζηνοβία από μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και του Ισραήλ. Σε γραπτή ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας αναφέρεται ότι προβλήθηκε πρόσφατα από το τηλεοπτικό κανάλι Science Channel (by Discovery Channel) το ντοκιμαντέρ στην εκπομπή “Legends of the Deep” του Fabien και της Céline Cousteau - εγγόνια του θρυλικού Jacques-Yves Cousteau.
Φέντερερ – Τζόκοβιτς το ζευγάρι του τελικού του Γουίμπλεντον
Ο Ελβετός θρύλος της αντισφαίρισης Ρότζερ Φέντερερ νίκησε την Παρασκευή τον Ράφα Ναδάλ με 3-1 σετ στο δεύτερο (χρονικά) ημιτελικό του Γουίμπλεντον και προκρίθηκε στον τελικό της Κυριακής (14/7), όπου θα αντιμετωπίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Φέντερερ πήρε μια άτυπη ρεβάνς από τον Ναδάλ, ο οποίος τον είχε πριν από περίπου ένα μήνα, στα ημιτελικά του Γαλλικού Όπεν.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δελτίο 'ΔΕΚΑ' απο την ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ