30/10/18

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, κα Πόλυ Ιωάννου, εκπροσώπησε την Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018, την Κυπριακή Δημοκρατία στην 73η συζήτηση της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Στην παρέμβαση της η κα Ιωάννου εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, υπογραμμίζοντας πως αυτό αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα της διεθνούς τάξης που οικοδόμησε η ανθρωπότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ΟΗΕ στο επίκεντρο της. Πρόσθεσε πως οι στόχοι που υπηρετεί το Δικαστήριο, είναι οι ίδιοι με τους στόχους που επέβαλαν την δημιουργία του ΟΗΕ: η καταπολέμηση της ατιμωρησίας για τα πιο σοβαρά εγκλήματα και η στήριξη των θυμάτων, η αποτροπή της διάπραξης τέτοιων εγκλημάτων, και η απόδοση δικαιοσύνης ως βασικό συστατικό για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης.
Χαιρέτισε ως καίρια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την απόφαση του Δικαστηρίου να καταδικάσει κατηγορούμενο για βεβήλωση  ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων στο Μάλι, σε εγκληματία πολέμου.
Τέλος, η κα Ιωάννου υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της άσκησης της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου στις περιπτώσεις διάπραξης του εγκλήματος των επιθετικών πράξεων - τη χειρότερη μορφή της παράνομης χρήσης βίας -, και προσβλέπει στην καθολική αποδοχή των τροπολογιών που διασφαλίζουν ότι κανείς δεν θα έχει ασυλία από την ποινική δίωξη για τη διάπραξη αυτού του υπέρτατου διεθνούς εγκλήματος.