20/6/18

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΚ

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην 57η Ετήσια Γενική σας Συνέλευση, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μου έχει ζητήσει να σας μεταφέρω τους θερμούς του χαιρετισμούς αλλά και την εκτίμηση του για τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), αλλά και των μελών του, στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Και θα ήθελα ακριβώς να επαναλάβω κάτι που και σε προηγούμενες περιπτώσεις έχω αναφέρει: Ότι για την Κυβέρνηση και για το Υπουργείο Οικονομικών ειδικότερα, ο ΣΕΛΚ υπήρξε διαχρονικά ένας πολύτιμος σύμβουλος και ένας αξιόπιστος συνεργάτης.
Σε μια σειρά θεμάτων, που περιλαμβάνουν, τη φορολογική πολιτική, την προώθηση συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας, και τη συμμόρφωση με τα νέα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, η συνεργασία του ΣΕΛΚ με το κράτος είναι καθοριστική και γι΄ αυτό θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω.
Αλλά βεβαίως, η σημαντικότερη προσφορά των επαγγελματιών του λογιστικού και ελεγκτικού επαγγέλματος σχετίζεται με το γεγονός ότι ο στρατηγικής σημασίας τομέας των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, βασίζεται στη δική σας παραγωγική προσπάθεια.
Πρόκειται για ένα τομέα που απέδειξε ότι διαθέτει αντοχές, προοπτική και προσαρμοστική ικανότητα, διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν, πριν από πέντε χρόνια, ότι η Κύπρος δεν θα ήταν σε θέση να τον διατηρήσει.
Κατ’ ακρίβεια, η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι σε ένα μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της συμβολής και των καλών επιδόσεων του τομέα των υπηρεσιών.
Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση αυτής της θετικής προοπτικής της οικονομίας μας. Για να πετύχουμε την πλήρη ανάκαμψη, για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την ανεργία και για να δημιουργήσουμε συνθήκες για τη βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας.
Και θα εξακολουθήσουμε να βασιζόμαστε στις δικές σας προσπάθειες και στη δική σας συνεργασία.
Από τη δική μου πλευρά, εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα παραμείνουμε σταθεροί στην προώθηση πολιτικών που διασφαλίζουν τη μακροοικονομική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική ευθύνη και στην αποφυγή των αλόγιστων ελλειμμάτων του παρελθόντος. Και θα συνεχίσουμε να προωθούμε μεταρρυθμίσεις και κινήσεις εκσυγχρονισμού, προκειμένου να ενισχύουμε συνεχώς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία και  τις επενδύσεις.
Ο δημόσιος τομέας πρέπει να καταστεί πολύ πιο αποτελεσματικός, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η επένδυση στην τεχνολογία και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση μέσα από μια σειρά σχετικών προγραμμάτων που εισέρχονται σύντομα στο στάδιο της υλοποίησης.
Το φορολογικό μας πλαίσιο πρέπει να παραμείνει απλό, ελκυστικό και προβλέψιμο. Η πολιτική μας δέσμευση για αποφυγή της όποιας νέας φορολογικής επιβάρυνσης παραμένει σταθερή και δεν μεταβάλλεται ούτε λόγο της σημαντικής, αλλά μη-επαναλαμβανόμενης, επιβάρυνσης του δημοσίου χρέους των τελευταίων ημερών, που κατέστη αναγκαία προκειμένου οριστικά να αντιμετωπίσουμε τις εστίες αβεβαιότητας στο τραπεζικό μας σύστημα και να έχουμε στη χώρα μας τράπεζες που θα είναι απαλλαγμένες από τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος.
Εξάλλου, η εκχώρηση προς το κράτος ενός εξαιρετικά μεγάλου χαρτοφυλακίου δανείων,  ακινήτων  και συμμετοχών, διασφαλίζει μια νέα σημαντική πηγή δημοσίων εσόδων. Και εδώ βέβαια, όπως σωστά υποδεικνύει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προϋπόθεση είναι η μη-εμπλοκή του κράτους στη διαχείριση αυτών του περιουσιακών στοιχείων, η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δικαστικών διαδικασιών. Κινήσεις που η Κυβέρνηση ήδη προωθεί.
Κυρίες και κύριοι,
Επανερχόμενος στον τομέα των υπηρεσιών, θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της φήμης και του καλού ονόματος της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου. Η διατήρηση της θετικής προοπτικής του τομέα των υπηρεσιών και η διεύρυνση του σε νέους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα  ο τομέας της  διαχείρισης επενδυτικών ταμείων, προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωση με τα αυστηρά διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.
Η Κύπρος πρέπει έμπρακτα να αποδείξει ότι αποτελεί χώρα πρότυπο στον τομέα της Κανονιστικής συμμόρφωσης και αυτό επιβάλλει περαιτέρω προσπάθεια και συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Διευκρινίζω βέβαια, ότι άλλο η συμμόρφωση και άλλο οι γραφειοκρατικές και εποπτικές υπερβολές που πρέπει να αποφεύγονται.
Κυρίες και κύριοι,
Η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται ήδη σε μια θετική προοπτική. Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει ισχυρός και η ανεργία συνεχώς μειώνεται. Αλλά και το κράτος, όπως έχει αποδειχθεί το τελευταίο διάστημα, είναι πλέον σε θέση να δρα προληπτικά και αποτελεσματικά προκειμένου να αντιμετωπίζει κινδύνους. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, σας καλώ, αυτή την προσπάθεια να συνεχίσουμε από κοινού.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.