22/5/18

Ο Υπουργός Γεωργίας στα εγκαίνια δύο Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη Στερεά Ελλάδα

Ο Υπουργός Γεωργίας στα εγκαίνια δύο Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη Στερεά Ελλάδα

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα (17-19/5), παρέστη στα εγκαίνια των Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Όρους Καλλίδρομο, στην κοινότητα Παλαιοχωρίου, και του Εθνικού Δρυμού Οίτης, στην κοινότητα Υπάτης. Και οι δύο περιοχές έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Ο κ. Καδής παρέστη στα εγκαίνια μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η οποία είναι ο συντονιστής-δικαιούχος του έργου «FOR OPEN FORESTS», του Προγράμματος LIFE.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου Natura 2000 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον ευρωπαϊκό χώρο καθώς στην τύχη που είχε ο ίδιος να συμμετάσχει στην προσπάθεια δημιουργίας του δικτύου στην Ελλάδα και στην Κύπρο.  Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στα θέματα βιοποικιλότητας και δράσεις που προωθούν από κοινού οι δύο χώρες για το θέμα. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο έργο «LIFE11 NAT/GR/1014 FOR OPEN FORESTS», ο Υπουργός υπογράμμισε ότι, πέραν του κύριου στόχου του, που είναι η εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε επίπεδο ειδών, ενδιαιτημάτων και τοπίου, το έργο δίνει βαρύτητα και σε ενέργειες διάδοσης και ενημέρωσης που αποσκοπούν στην ουσιαστική επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Παλαιοχωρίου και Υπάτης, λέγοντας ότι αποτελούν το επιστέγασμα των προσπαθειών και της αποδοτικής συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής. Τόνισε ότι η συνεργασία αυτή και γενικότερα η στήριξη των προσπαθειών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE από την τοπική κοινωνία, αυξάνει τις προοπτικές επιτυχίας των προσπαθειών αυτών.
Ο Υπουργός επισκέφθηκε επίσης τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 «Εθνικός Δρυμός Οίτης» και «Όρος Καλλίδρομο», όπου παρακολούθησε από κοντά τις δράσεις παρακολούθησης, διατήρησης, αξιολόγησης και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας  που διενεργούνται στο πλαίσιο του έργου FOR OPEN FORESTS και του Προγράμματος LIFE. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την ευρωπαϊκή μέρα του δικτύου Natura 2000 και της διεθνούς μέρας βιοποικιλότητας, στις 21 και 22 Μαΐου, αντίστοιχα.