16/4/18

«Σχεδιάζοντας τη Βιομηχανία της Νέας Εποχής», που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο μας, το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ.

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γ. Λακκοτρύπη στην Ημερίδα «Σχεδιάζοντας τη Βιομηχανία της Νέας Εποχής»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και σας καλωσορίζω στην Ημερίδα με θέμα «Σχεδιάζοντας τη Βιομηχανία της Νέας Εποχής», που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο μας, το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ. Χαιρετίζω ιδιαίτερα τους αντιπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους συμμετέχοντες κυβερνητικούς φορείς και, φυσικά, τους Κύπριους βιομήχανους.
Όπως καταδεικνύει και η θεματολογία που έχουμε επιλέξει, στόχος της σημερινής Ημερίδας είναι η ανάδειξη των προκλήσεων της σύγχρονης βιομηχανίας, αλλά και ο προσδιορισμός των δράσεων εκείνων που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των βιομηχάνων της χώρας μας.
Κύριο μέλημά μας είναι να αφουγκραστούμε τις εισηγήσεις της ίδιας της βιομηχανίας, για επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ώστε να διευκολύνουμε, ταυτόχρονα, την περαιτέρω ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητά της, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες. Ακολουθώντας μια bottom-up προσέγγιση, όπου για τη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι απόψεις και η εμπειρογνωμοσύνη των άμεσα ενδιαφερόμενων, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει την αναγέννηση της βιομηχανίας μας, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα όπως αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, τεχνολογική αναβάθμιση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.ά.
Φίλες και Φίλοι,
Κίνητρο στην προσπάθειά μας αυτή, πρέπει να τονίσω, αποτέλεσε και η ανανεωμένη στρατηγική βιομηχανικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η Κύπρος έχει στηρίξει και υιοθετήσει.
H ευρωπαϊκή αυτή στρατηγική, εστιάζοντας στην ενιαία αγορά, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην κυκλική οικονομία και την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στη βιομηχανική καινοτομία, στις επενδύσεις και στην εξωστρέφεια, αποσκοπεί σε αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ΕΕ, σε 20% έως το 2020.
Η βιομηχανία, ως μέρος του δευτερογενούς τομέα δραστηριότητας της κυπριακής οικονομίας – εξαιρουμένου του τομέα των κατασκευών – , κατά το 2017 συνείσφερε 7,9% στο ΑΕΠ και 8,8% στην αγορά εργασίας, βάσει των προκαταρτικών στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας. Έχει, δηλαδή, τη δυνατότητα να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των εξαγωγών και, κατ’ επέκταση, του εμπορικού ισοζυγίου, στην απασχόληση, στην παραγωγικότητα και, γενικότερα, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Κύπρου.
Ως εκ τούτου, το όραμά μας για τη νέα βιομηχανική πολιτική της Κύπρου είναι, ακριβώς, η δημιουργία μίας εύρωστης, έξυπνης και τεχνολογικά ανεπτυγμένης βιομηχανίας, με συναφείς υπηρεσίες, η οποία θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και στην ευημερία των πολιτών.
Η αποστολή της θα είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια της κυπριακής βιομηχανίας.
Ο βασικός δε στόχος της Κυβέρνησης είναι, εφαρμόζοντας τη νέα μας πολιτική, σε συνεργασία πάντοτε και με τους βιομήχανούς μας, να πετύχουμε σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, από το 7,9% που ήταν το 2017 στο 15% μέχρι το 2030.
Η υλοποίηση της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής διαμορφώνεται γύρω από επτά βασικούς πυλώνες:
1. Την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές και ζώνες, στο νομικό και λειτουργικό πλαίσιο και στις όποιες διαδικασίες του Κράτους προκαλούν εμπόδια.
2. Την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγής, μέσα από τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, επιχειρηματικών μοντέλων, διαδικασιών παραγωγής και εναλλακτικών ενεργειακών συστημάτων.
3. Τη ψηφιοποίηση της βιομηχανίας μέσα από την υιοθέτηση ψηφιακών συστημάτων και εφαρμογών παραγωγής, σύγχρονου εξοπλισμού και τεχνολογιών αιχμής, αλλά και με τη δημιουργία έξυπνων εργοστασίων.
4. Την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την αναβάθμιση υφιστάμενων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου.
5. Τη βελτίωση των συνθηκών του βιομηχανικού και, γενικότερα, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από ένα πιο ευέλικτο σύστημα λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και μια προσπάθεια μείωσης του διοικητικού τους φόρτου και κόστους.
6. Την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσα από την αξιοποίηση υφιστάμενων, αλλά και τον σχεδιασμό εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης, κρατικών ενισχύσεων, διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων και περιφερειακών και διακρατικών συμφωνιών.
7. Την πρόσβαση στις αγορές μέσα από τη δημιουργία μηχανισμών και δράσεων που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του εμπορίου, του μάρκετινγκ και των εξαγωγών, στην προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων και χρηματοδότησης, καθώς και στην αξιοποίηση των γεωπολιτικών συνθηκών και των διάφορων διακρατικών συμφωνιών.
Κυρίες και Κύριοι,
Η υλοποίηση της νέας βιομηχανικής πολιτικής της Κύπρου θα ξεκινήσει μέσα από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί, αποτελούμενη από το Υπουργείο και μέλη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, σύμφωνα με ετήσιο πρόγραμμα δράσεων προτεραιοτήτων που θα καθοριστούν. Ο δε έλεγχος εφαρμογής της θα είναι συνεχής και θα πραγματοποιείται σχετική αξιολόγηση σε ετήσια βάση, μέσα από μηχανισμό παρακολούθησης που θα συσταθεί.
Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να τονίσω ότι ο ρόλος του κάθε φορέα που παρευρίσκεται σήμερα εδώ είναι πολύτιμος. Όχι μόνο για να μοιραζόμαστε ιδέες και τεχνογνωσία, αλλά για να θέτουμε κοινούς στόχους και μαζί να εργαζόμαστε για την επίτευξή τους.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η νέα μας εθνική βιομηχανική πολιτική θα βοηθήσει τις κυπριακές επιχειρήσεις, όλων των μεγεθών και χωρίς διάκριση, να αναπτύξουν δραστηριότητα τόσο στη μεταποίηση κι άλλους κλάδους της βιομηχανίας, όσο και σε σχετικούς και δυναμικούς τομείς υπηρεσιών και τεχνολογίας.
Συνεπώς καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του βιομηχανικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, να έχουν ενεργό συμμετοχή στο νέο σχέδιο δράσης που θα καταρτιστεί, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές και οι επενδυτικές μας αποφάσεις γίνονται από κοινού και για κοινό όφελος.