16/4/18

Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Πυρασφάλειας

Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Πυρασφάλειας

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας 16 – 22 Απριλίου, που αποτελεί μια εκστρατεία διαφώτισης για την πυροπροστασία και οργανώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Θα ήθελα, καταρχάς, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην CNP Ασφαλιστική για την επιχορήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την υλοποίηση μιας ανθρωπιστικής και κοινωνικής εκστρατείας.
Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής για μείωση του χρόνου ανταπόκρισης σε πυρκαγιές και κατά συνέπεια, για τη μείωση των ζημιών από πυρκαγιές, ενισχύει εμπράκτως τον τομέα της πυρασφάλειας του τόπου, με την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων και μέτρων, αλλά και με τη συνεχή αξιολόγηση του συστήματος πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ετοίμασε πακέτο νομοσχεδίων για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και μια εκ των συστάσεων της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που είχε διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2016, για αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος αντιμετώπισης πυρκαγιών στον τόπο μας.
Η δρομολογούμενη αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα δώσει αναμφισβήτητα περαιτέρω ώθηση στην εκπλήρωση της αποστολής της και στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων μας και θα την καταστήσει πιο ευέλικτη, ώστε να δρα άμεσα και ανεξάρτητα, βάσει της τεχνογνωσίας που έχει στον χειρισμό διαφόρων λειτουργικών προβλημάτων.
Στόχος μας, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της πυροπροστασίας και έτσι κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, πέραν των Σταθμών Μονιάτη και Στρουμπιού, θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση και τους Σταθμούς Ευρύχου και Λευκάρων, λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Έχουμε, επίσης, προχωρήσει από το 2015 στη λειτουργία Παρατηρητηρίων Υπαίθρου και φέτος, κατά την περίοδο Μαΐου – Νοεμβρίου, θα λειτουργήσουν συνολικά 20 Παρατηρητήρια και θα πραγματοποιείται, επιπρόσθετα, αριθμός περιπόλων στην ύπαιθρο. Οι δράσεις αυτές στην ύπαιθρο γίνονται σε συνεργασία με τις Επαρχιακές Διοικήσεις, τις Τοπικές Αρχές και το Τμήμα Δασών, ώστε να επιτυγχάνεται η διασπορά των πυροσβεστικών μας δυνάμεων σε στρατηγικά σημεία, ανά το παγκύπριο, και συνεπώς, η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης σε περιπτώσεις πυρκαγιών.
Η  Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ενισχυθεί φέτος σε ανθρώπινο δυναμικό, με την πρόσληψη 169 εποχικών πυροσβεστών τον Φεβρουάριο, ενώ, στο πλαίσιο των πρόσφατων προσλήψεων που έγιναν στην Αστυνομία, έχουν προσληφθεί 50 νέοι πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν ήδη τύχει της βασικής εκπαίδευσης.
Περαιτέρω, στα πλαίσια της ενίσχυσης των υποδομών πυρόσβεσης, προωθείται η ανέγερση νέων Πυροσβεστικών Σταθμών για κάλυψη τόσο των αστικών περιοχών, όσο και περιοχών της υπαίθρου. Ο Πυροσβεστικός Σταθμός για κάλυψη των ειδικών αναγκών του Ενεργειακού Κέντρου στην περιοχή Βασιλικού, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2020, ενώ οι εργασίες για επέκταση του Κεντρικού Πυροσβεστικού Σταθμού Λεμεσού θα ολοκληρωθούν περί το τέλος του 2019. Ταυτόχρονα, η ανέγερση των Πυροσβεστικών Σταθμών Αθηένου και Πέρα Χωρίου – Νήσου, ολοκληρώνεται πολύ σύντομα. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία του Σταθμού στην κοινότητα Κυβίδων, για ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας στην ορεινή Λεμεσού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Επίσης, προωθείται η ανέγερση δεύτερου Πυροσβεστικού Σταθμού Αμμοχώστου στην Αγία Νάπα, για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στις νοτιότερες περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου.
Επιπρόσθετα, στα πλαίσια αύξησης των δυνατοτήτων ανταπόκρισης των μέσων πυρόσβεσης, η Κυβέρνηση προωθεί την αγορά και εγκατάσταση δύο φορητών θερμικών καμερών σε ελικόπτερα,  ώστε να εξασφαλίζεται εικόνα από το πεδίο της πυρκαγιάς στο Συντονιστικό Κέντρο, σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των πτητικών και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία προσφορών για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου, που θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα παρακολούθησης της πυρκαγιάς και αποτελεσματικού συντονισμού όλων των επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης που επιχειρούν επί του εδάφους.
Περαιτέρω, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα δέκα οχήματα παντός εδάφους, από τα 30 συνολικά, με τα οποία θα ενισχυθεί μέσα στην επόμενη τριετία. Τα οχήματα αυτά διαθέτουν αντλίες χαμηλής και ψηλής πίεσης, με μεγαλύτερη επάρκεια νερού, και θα αντικαταστήσουν τις φορητές μονάδες. Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι ευέλικτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στις πόλεις, καθώς και σε στενούς δρόμους. Επιπρόσθετα, η Υπηρεσία θα ενισχυθεί με δύο αντλιοφόρα οχήματα πρώτης εξόδου για τις πόλεις, ένα χημικό όχημα, ένα όχημα διάσωσης, μια υδραυλική πλατφόρμα και με δύο βυτιοφόρα οχήματα πέντε τόνων, κατάλληλα για αγροδασικές και για αστικές περιοχές.
Αναφορικά με τον αριθμό των πτητικών μέσων πυρόσβεσης, για φέτος θα έχουμε στη διάθεση μας συνολικά οκτώ πτητικά μέσα, εκ των οποίων τα τέσσερα θα αξιοποιούνται μόνο για τις ανάγκες πυρόσβεσης (τα δύο εκμισθωμένα ελικόπτερα και τα δύο ελικόπτερα Bell της Αστυνομίας). Περαιτέρω, για τις περιπτώσεις που απαιτούνται πρόσθετα πτητικά μέσα, έχουμε διασφαλίσει την άμεση συνδρομή των Βρετανικών Βάσεων, του Ισραήλ και της Ελλάδας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανταπόκρισης.
Στο πλαίσιο καλύτερου συντονισμού των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, μεταξύ 19-20 Απριλίου 2018, θα πραγματοποιηθεί στην επαρχία Πάφου η άσκηση «ΛΑΙΛΑΠΑ», στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.
Όπως καλά γνωρίζουμε, η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και οι προσπάθειες δεν εξαντλούνται στα μέσα και στον σχεδιασμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Είναι πάντοτε απαραίτητο να δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για εθελοντική συμμετοχή στις επιχειρήσεις απόσβεσης πυρκαγιών. Ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων, των Τοπικών Αρχών, του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, των ΜΚΟ και κάθε μεμονωμένου εθελοντή πυροσβέστη είναι καθοριστικής σημασίας στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Είναι μέσα από τη δική τους συνδρομή, που θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον καθαυτό αγώνα με την πύρινη λαίλαπα.
Σημειώνω ότι ήδη άρχισαν οι συναντήσεις της Διεύθυνσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τους Επάρχους, για θέματα πρόληψης και ετοιμότητας στην αντιμετώπιση των αγροδασικών πυρκαγιών. Όπως και κάθε χρόνο, μέσω των Επαρχιακών Διοικήσεων, θα καθοριστούν συναντήσεις, με ομάδες Κοινοτικών Συμβουλίων για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των ενεργειών πρόληψης και ύψιστης ετοιμότητας. Ευελπιστώ στην άριστη συνεργασία μας με όλες τις τοπικές αρχές για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω ενδεχόμενης αμέλειας.
Κηρύττοντας την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, καλώ όλες τις κρατικές υπηρεσίες, όλες τις Τοπικές Αρχές, όλους τους ΜΚΟ, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά να εργαστούν και να συνεργαστούν με τον ίδιο ζήλο που επέδειξαν σε κάθε σχετική περίπτωση στο παρελθόν, για να προστατεύσουμε τη γη αυτή που ανήκει σε όλους εμάς σήμερα, αλλά και στις μελλοντικές γενεές. Καλή δύναμη σε όλους και ευελπιστώ ότι ο ανθρώπινος παράγοντας δεν θα αποτελέσει και αυτή τη χρονιά την κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών στον τόπο μας.
Ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον και η μέριμνα για την προστασία κάθε σπιθαμής της γης μας από κάθε μορφής κίνδυνο, είναι ζήτημα ουσιώδους σημασίας για την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση και ως εκ τούτου, τα μέτρα πυροπροστασίας αποτελούν εντέλει ευθύνη όλων μας.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ανδρέας Ασσιώτης.