28/2/18

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής για την εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής για την εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας
Η εγκατάσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο αξίωμά του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την οποία επισφραγίζεται η δημοκρατική διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί ύψιστη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και κορυφαία στιγμή του δημοκρατικού μας βίου. Περαιτέρω, πέραν του θεσμικού της χαρακτήρα, εκφράζει τις σχέσεις αλληλοσεβασμού και καλής συνεργασίας που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας για την ομαλή λειτουργία των θεσμών της συντεταγμένης πολιτείας, αλλά και για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των αρχών και αξιών της κυπριακής κοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις προεδρικές εκλογές της 4ης Φεβρουαρίου ο κυρίαρχος λαός μας, εκφράζοντας ελεύθερα τη βούλησή του, ανέδειξε στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Νίκο Αναστασιάδη. Εκ μέρους όλων των βουλευτών, καθώς και των αντιπροσώπων των τριών θρησκευτικών ομάδων, εκφράζω θερμά συγχαρητήρια στον κ. Αναστασιάδη για την εκλογή του. Η εκλογή αυτή για δεύτερη συνεχή θητεία στο ύπατο αξίωμα αποτελεί αναγνώριση της μακράς και ευδόκιμης προσφοράς του στην πατρίδα και ταυτόχρονα κορύφωση του πλούσιου πολιτικού του βίου. Ευχόμαστε στον κ. Πρόεδρο δύναμη και αντοχή, για να μπορέσει να ανταποκριθεί επιτυχώς στις μεγάλες ευθύνες και στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, σε μια εποχή που η χώρα μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλαπλά, κοινωνικά και οικονομικά, προβλήματα και προκλήσεις.

Θέλω ιδιαίτερα να υπογραμμίσω ότι στη μεγάλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του κράτους, μέσω τομών και μεταρρυθμίσεων, χρειάζονται από κοινού ενέργειες και συνέργειες. Θέλω επίσης να διαβεβαιώσω ότι ως νομοθετική εξουσία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε αρμονικά με την εκτελεστική εξουσία διά του θεσμικού μας ρόλου, που είναι η παραγωγή νομοθετικού έργου, η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και η ανάπτυξη κοινοβουλευτικής διπλωματίας, με απόλυτη πάντα προσήλωση στην εκ του συντάγματος προνοούμενη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών που χαρακτηρίζει το δημοκρατικό μας πολίτευμα, προς όφελος των καλώς νοούμενων συμφερόντων του λαού και της πατρίδας μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή μας, προβαίνοντας σε απαράδεκτες προκλήσεις, με παραβιάσεις, μεταξύ άλλων, κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και αναπτύσσοντας μια πρωτοφανή επιθετική ρητορική και πρακτική, καλούμαστε να ενεργήσουμε με ενότητα και συλλογικότητα. Καλούμαστε, δρώντας με αρραγές το εσωτερικό μας μέτωπο, να προστατέψουμε και να ισχυροποιήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Παράλληλα, καλούμαστε ενωμένοι να συνεχίσουμε με σθένος και αποφασιστικότητα τον δύσκολο αγώνα μας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή, μιας λύσης που θα εδράζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μιας λύσης που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους και θα διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών μας.