5/1/18

Ολοκλήρωση ημερίδας Αμυντικής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων

Ολοκλήρωση ημερίδας Αμυντικής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων


ΥΠΑΜ: Για πρώτη φορά η Κύπρος αξιοποιεί τη γεωγραφία της προς όφελος των δικών της συμφερόντων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ημερίδα Αμυντικής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων, που διοργάνωσε το Υπουργείο Άμυνας και που πλέον καθιερώνεται ως θεσμός που δίνει τη δυνατότητα απολογισμού της προηγούμενης αλλά και προγραμματισμού της νέας χρονιάς.

Η Ημερίδα αντανακλά, όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, τις προτεραιότητες και καταδεικνύει τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο, υπό το φως της νέας αμυντικής διπλωματίας που εφαρμόζει και μιας νέας εξωστρεφούς πολιτικής διεθνών σχέσεων που παράγει αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας έχουν συναφθεί συνολικά πέραν των 40 συμφωνιών και προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας, οι πλείστες με χώρες που για πρώτη φορά συνάπτουμε αμυντικές σχέσεις.

Ο κ. Φωκαΐδης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά επισκέφθηκαν την Κύπρο Υπουργοί Άμυνας όλων των γειτονικών κρατών, όπως επίσης για πρώτη φορά σημαντικός αριθμός Ευρωπαίων Υπουργών Άμυνας, ενώ αντίστοιχες επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά και από κυπριακής πλευράς.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στην πρωτοβουλία για πραγματοποίηση τριμερών συναντήσεων, σημειώνοντας ότι μετά την Αίγυπτο και το Ισραήλ, θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες τριμερείς με Λίβανο και Ιορδανία στις αρχές του χρόνου.

Ανέφερε ακόμα ότι ανάλογες πρωτοβουλίες για τριμερείς και πολυμερείς συναντήσεις έχουν αναληφθεί, σε συνεργασία με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του HELBROC, του επιχειρησιακού ευρωπαϊκού συγκροτήματος στο οποίο ανήκει η Κύπρος, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και εσχάτως και η Σερβία.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της Κύπρου για συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του MED7 Group ενώ εκτενή αναφορά έκανε στην ιστορικότητα της εγκαθίδρυσης της PESCO αλλά και τη στρατηγική σημασία της για την Κύπρο.

Όλα όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ο κ. Φωκαΐδης, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής της κυβέρνησης για αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου, μετατρέπουν τη χώρα μας από καταναλωτή σε παραγωγό ασφάλειας.

«Αυτό μας επιτρέπει, συνέχισε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωπολιτική μας θέση, προς όφελος των δικών μας εθνικών συμφερόντων. Να ενισχύσουμε πολιτικά και διπλωματικά την Κυπριακή Δημοκρατία, να επαυξήσουμε το κύρος, την αξιοπιστία, την ισχύ που μπορεί να προβάλει το κράτος μας στις διμερείς του σχέσεις αλλά και ευρύτερα στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα ασφαλώς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό μας ενισχύει, υπέδειξε ο Υπουργός, στην πιο ισχυρή και πειστική υπεράσπιση των θέσεων μας σε ότι αφορά στο Κυπριακό και ειδικότερα σε ότι αφορά στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε όλα τα πιο πάνω δε θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν δεν είχε προχωρήσει η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς. Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο επιχειρησιακό επίπεδο, μέσα από τη νέα δομή δυνάμεων, την επαγγελματοποίηση και την αναβάθμιση των μέσων που διαθέτουμε, μας επιτρέπουν πλέον να συμμετέχουμε με αξιοπιστία σε συχνές μεγάλες ασκήσεις που για πρώτη φορά πραγματοποιούνται και σε κοινά προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας.

Εισηγήσεις κατέθεσαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, ο Διευθυντής Επιτελείου Υπουργού Άμυνας, ενώ απολογισμό και προγραμματισμό δράσης παρουσίασαν οι επικεφαλής όλων των στρατιωτικών αποστολών της Κύπρου και εθνικοί εμπειρογνώμονες στο εξωτερικό.