31/7/17

Επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Άμυνας της Ιταλίας στην Κύπρο

Επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Άμυνας της Ιταλίας στην Κύπρο
Η κυρία Pinotti έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Άμυνας κ. Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Άμυνας. Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε Συμφωνία Ανταλλαγής και Αμοιβαίας Προστασίας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είχα σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθώ την Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας κυρία Roberta Pinotti στην πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Θα ήθελα, καταρχάς, θερμά να την ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία της, η οποία πριν και πάνω απ’ όλα, επιβεβαιώνει τους στενούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες μας. Δεσμούς παραδοσιακής φιλίας που έχουν οικοδομηθεί στη βάση κοινών αρχών και αξιών αλλά και που ορίζονται από την κοινή μας πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα.

Την ίδια ώρα, Κύπρος και Ιταλία, ως δύο Μεσογειακές χώρες, που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και απειλές, δύο χώρες δεσμευμένες στην προαγωγή της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης, συνεργάζονται για την προώθηση των κοινών τους συμφερόντων. Συμφερόντων που ταυτίζονται με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. αποτελεί απαραίτητο και καθοριστικό στοιχείο προκειμένου να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα μας για την αντιμετώπιση κοινών απειλών.

Γι’ αυτό, και είναι άκρως επίκαιρη η διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, σε σχέση με την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη.

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε σε βάθος τις σημαντικότατες αυτές πρωτοβουλίες, τις οποίες και υποστηρίζουμε.

Η προώθηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας και η εγκαθίδρυση δομών και διαδικασιών γενικότερα, που αναβαθμίζουν σημαντικά την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις μιας κοινής άμυνας, που να υπηρετεί την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, μας βρίσκουν σύμφωνους.

Εδώ στην Κύπρο, στο νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε πλήρη συνείδηση της ευθύνης να συμβάλουμε στη κοινή προσπάθεια για υπεράσπιση των κοινών μας αξιών και των κοινών μας συμφερόντων.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και οι κίνδυνοι από την παρατεταμένη αστάθεια και ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως και στην Κεντρική Μεσόγειο βεβαίως, αποτελούν πηγή συνεχούς απειλής για ολόκληρη την Ευρώπη.

Είχα και σήμερα την ευκαιρία, λοιπόν, να αναφερθώ στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης περιφερειακής πολιτικής, με διμερείς αλλά και τριμερείς συνεργασίες με όλες τις γειτονικές χώρες.

Μέσα από το διάλογο, τη δημιουργία δικτύων επικοινωνίας, μέσα από κοινές πολιτικές σε διάφορους τομείς, διαμορφώνουμε το πλαίσιο μιας περιφερειακής συνεργασίας με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα για όλους.

Οι αμυντικές συνεργασίες ιδιαίτερα, που έχουμε οικοδομήσει με όλες τις χώρες της περιοχής, επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών, της τρομοκρατίας, της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και στην προαγωγή της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, ενόψει και των σημαντικών ενεργειακών προοπτικών για την Ανατολική Μεσόγειο. Ενεργειακών προοπτικών που έχουν στρατηγική σημασία για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης.

Η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να αναβαθμίσει περαιτέρω το ρόλο της ως συνεισφορέας ασφάλειας και σταθερότητας αλλά και ως καταλύτης για περιφερειακή συνεργασία. Βασικός γνώμονάς μας αποτελεί πάντα η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συμβάσεων, οι αρχές και οι κανόνες της ΕΕ.

Η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, η περαιτέρω παροχή στήριξης προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει προστιθέμενη αξία. Και αυτό θα θέλαμε να το δούμε να αντανακλάται και μέσα από τις νέες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ, ειδικότερα σε ότι αφορά την θαλάσσια ασφάλεια στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία ανάμεσα στις Μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καίριας σημασίας.

Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα, γιατί έχουμε σήμερα την ευκαιρία να φιλοξενούμε τη φίλη Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας, μιας ιδιαίτερα σημαντικής χώρας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ.

Είχα τη δυνατότητα να παραθέσω αναλυτικά τις θέσεις μας για όλα όσα έχω ήδη σημειώσει, καθώς επίσης στο πλαίσιο αυτό, να ενημερώσω για την εξέλιξη των ενεργειακών δραστηριοτήτων και σχεδιασμών της κυπριακής κυβέρνησης, δεδομένου του ενδιαφέροντος και της σημαντικότατης συμμετοχής της Ιταλικής ΕΝΙ.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω την ομόλογό μου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να την ευχαριστήσω για τη συνεχή υποστήριξη της Ιταλίας καθώς και τη συμβολή της στη Δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Επανέλαβα δε τη δέσμευση μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης που θα τερματίζει τον παραλογισμό της κατοχής εδαφών και της διαίρεσης μιας ευρωπαϊκής χώρας. Μιας λύσης θα επανενώνει την Κύπρο, κατοχυρώνοντας πλήρως τα δικαιώματα όλων των πολιτών της και των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει και εγγυάται η ίδια η ΕΕ.

Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τη χαρά μου για τη δυνατότητα να ανασκοπήσουμε σήμερα όλο το εύρος των διμερών μας σχέσεων, από τον τομέα των εξοπλισμών, την εκπαίδευση, τις ασκήσεις, τη ναυτική συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών, μέχρι και τις δυνατότητες συνεργασιών με άλλες χώρες μέσα στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται σήμερα στην Ευρώπη.

Η υπογραφή σήμερα της Συμφωνίας για Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, αποτελεί άλλη μια απτή απόδειξη των στενών και φιλικών μας σχέσεων αλλά και της βούλησής μας να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τη μεταξύ μας συνεργασία.

Για άλλη μια φορά κυρία Υπουργέ, καλωσορίσατε και σας ευχαριστώ θερμά».

Κατά τη σύντομη παραμονή της στην Κύπρο η Ιταλίδα Υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Η κ. Pinotti αναχωρεί από την Κύπρο αργά το βράδυ.
-----------------------