31/7/17

Δηλώσεις της Υπουργού Άμυνας της Ιταλίας κας Roberta Pinotti

Δηλώσεις της Υπουργού Άμυνας της Ιταλίας κας Roberta Pinotti




Σε συνέχεια προηγούμενου δελτίου τύπου, ακολουθεί σημερινή δήλωση της Ιταλίδας Υπουργού Άμυνας:

«Θεωρώ πολύ σημαντικό που είμαι εδώ. Είναι μία εγκάρδια επίσκεψη. Είναι μια επίσκεψη με στόχο να ενδυναμώσει και να παρουσιάσει τους μεγάλους δεσμούς φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας. Υπάρχει μια ιστορία κοινή, μια κουλτούρα που μας ενώνει. Έχουμε κοινές αξίες, κοινά εμπόδια και δυσκολίες αλλά και κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε.

Έχουμε μιλήσει για την ευρωπαϊκή άμυνα και για το πως μπορούμε να συνεργαστούμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το πρόγραμμα PESCO, αρχίζοντας από την ασφάλεια της θάλασσας, που είναι αυτό που μας ενώνει, γιατί αποτελεί κοινό στοιχείο των δυο χωρών.

Έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα PESCO καθώς επίσης και σε διμερές επίπεδο. Προσδοκούμε σε μια συνεργασία με κοινές ασκήσεις και κοινά προγράμματα.

Έχουμε εξετάσει επίσης τους κοινούς κινδύνους, όπως τη διακίνηση όπλων, την παράνομη μετανάστευση και την τρομοκρατία.

Τέλος συζητήσαμε τα θέματα ενέργειας και την ενεργειακή ασφαλεία στη θάλασσα. Η Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ εργάζεται αυτή τη στιγμή και εκτιμώ ότι θα έχουμε μία θετική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη. Έχουμε να δουλέψουμε για την ασφάλεια και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Να δουλέψουμε για ένα μέλλον ευημερίας της Ευρώπης με μια ανθηρή οικονομία».