16/6/17

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας στην Ημερίδα για το Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα σχολεία

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας στην Ημερίδα για το Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα σχολεία




Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Μαρίνας, σε αυτήν την όμορφη εκδήλωση που διανθίζεται με την παρουσία όλων εσάς των παιδιών, των αυριανών μας πολιτών.

Η σημερινή γιορτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους μας. Το Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα σχολεία, λειτουργεί για ένατη συνεχή χρονιά, αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από σχολεία και μαθητές σε όλες τις γωνιές της Κύπρου.

Στην καρδιά του Σχεδίου βρίσκονται τα μικρά παιδιά, και όχι τυχαία, αφού μελέτες καταδεικνύουν ότι οι καλές διατροφικές συνήθειες δημιουργούνται κατά την παιδική ηλικία. Άτομα που καταναλώνουν από νωρίς στη ζωή τους φρούτα και λαχανικά, διατηρούν τις ίδιες καλές διατροφικές συνήθειες και στην ενήλικη τους ζωή.

Αγαπητά μου παιδιά,

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τους νέους είναι σημαντικά χαμηλότερη από τη συνιστώμενη, ενώ λαοί της Ευρώπης πάσχουν από αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Η σωστή όμως, και ισορροπημένη διατροφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας μας, η οποία συμβάλλει στη μείωση της παχυσαρκίας και των πιθανοτήτων προσβολής από σοβαρές παθήσεις όπως ο Διαβήτης τύπου Β και καρδιαγγειακές νόσοι. Επομένως, η ανάγκη αναπροσαρμογής των διατροφικών και συνηθειών από νεαρή ηλικία, είναι πλέον απαραίτητη.

Η Ευρώπη επενδύει στους νέους της. Παρά τον εθελοντικό χαρακτήρα, το Σχέδιο έχει εφαρμοστεί σε υψηλό ποσοστό σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της Ένωσης. Είναι, πιστεύω, σαφές ότι μέσα από τους βασικούς στόχους που είναι η ενθάρρυνση καλών διατροφικών συνηθειών στους νέους και η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση μέσα από τις εθνικές στρατηγικές και τα συνοδευτικά μέτρα, γίνεται κατανοητή η σημασία εφαρμογής του Σχεδίου. Η ανατροπή της φθίνουσας κατανάλωσης οπωροκηπευτικών εξάλλου ωφελεί όχι μόνο τους νέους μας και τις οικογένειές τους, αλλά στηρίζει τους αγρότες της Κύπρου μας αφού αυτά τα φρούτα παράγονται σε κάθε γωνιά της κυπριακής υπαίθρου.

Από τη σχολική χρονιά 2013-2014, το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ως αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή του Σχεδίου Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα Σχολεία στην Κύπρο, προχώρησε σε αναθεώρηση της μορφής του Σχεδίου, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στους συμμετέχοντες, αλλά και μεγαλύτερο βαθμό εμπλοκής στην εφαρμογή του.

Όπως διαπιστώνουμε μέσα από την αξιολόγηση του Σχεδίου που διενεργήθηκε πρόσφατα, η αναθεωρημένη διαδικασία έδωσε σημαντικά πλεονεκτήματα στην εφαρμογή του Σχεδίου με κυριότερα, τη διανομή μεγαλύτερης ποικιλίας και καλύτερα ελεγχόμενης ποιότητας προϊόντων. Η αποδοχή της αναθεωρημένης διαδικασίας επιβεβαιώνεται από την επαναλαμβανόμενη συμμετοχή των σχολείων στο Σχέδιο καθώς και από τη σημαντική αύξηση συμμετοχών ανάμεσα στην περίοδο 2013 έως 2017.

Φίλες και φίλου, αγαπητά παιδιά,

Η συνέχιση της εφαρμογής του Σχεδίου είναι επιτακτική. Σε αυτό συνηγορεί και η βαρύνουσα σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σχέδιο. Από τη σχολική χρονιά 2017-2018 το Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα σχολεία θα συνδυαστεί με το Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Γάλακτος στα σχολεία.

Φιλοδοξία της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αντιμετώπιση της μειωμένης κατανάλωσης των προϊόντων αυτών και της κακής διατροφής με πιο αποτελεσματικό τρόπο, ενισχύοντας την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Το βελτιωμένο πρόγραμμα «Από το αγρόκτημα στο σχολείο» θα επικεντρωθεί στα μέτρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα με σκοπό την καλύτερη εξοικείωση των παιδιών με 1ον τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, 2ον με τα προϊόντα που παράγει η κυπριακή γη, το αγρόκτημα αλλά και με τα ζητήματα αειφορίας, περιβάλλοντος και σπατάλης των τροφίμων. Ταυτόχρονα, το ποσοστό της Ενωσιακής συνδρομής αυξάνεται από 75% σε 100% και ο συνολικός Ενωσιακός Προϋπολογισμός για την Κύπρο αυξήθηκαν από €380 χιλιάδες στις €790.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους στενούς μας συνεργάτες στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο Υπουργείο Υγείας, στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών και στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω στη διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας ΚΑ' που ζήτησε με ενθουσιασμό να αναλάβει την όλη εκδήλωση. Τέλος, ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ σε εσάς παιδιά για τη φιλοξενία σας και το ενδιαφέρον πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσετε. Σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ….τα φρούτα να πάνε σχολείο ξανά και την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018.

Σας ευχαριστώ θερμά.