17/6/17

Δηλώσεις Γιώργου Τ. Γεωργίου, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Δηλώσεις Γιώργου Τ. Γεωργίου, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Ο διάλογος για την προώθηση ενός Γενικού Συστήματος Υγείας έχει την δική του ιστορία για την χώρα μας. Ως ΑΚΕΛ, είχαμε θέσει το θέμα από το 1960, σε συνεδριακή απόφαση, για ένα προσβάσιμο και ποιοτικό σύστημα υγείας, το οποίο να αποτελεί αναφαίρετο κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα για όλους τους πολίτες.
Χρειάστηκαν πολλά χρόνια αγώνων, μελετών και συζητήσεων, διαβουλεύσεων, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που να συζητούμε σε μια κοινή βάση για μονοασφαλιστικό σύστημα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα €17.3 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες για το Γενικό Σύστημα Υγείας, βάση της Έκθεσης 2015, του Γενικού Ελεγκτή.
Τα τελευταία χρόνια χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά και χρήμα, χωρίς να βρεθούν λύσεις για πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση με τον ΔΗΣΥ πρωταγωνιστή, επιχείρησαν να αλλάξουν τον χαρακτήρα του ΓΕΣΥ από Μονοασφαλιστικό σε Πολυασφαλιστικό. Η περιπλάνηση αυτή, έφερε περαιτέρω καθυστέρηση, κόστος για μελέτες, για να καταδειχθεί στο τέλος ότι θα φέσωναν τον Κυπριακό λαό, με πολλά  εκατομμύρια ευρώ. Αντέδρασε ακόμα και η Τρόικα, καλώντας την κυβέρνηση να επανέλθει στο Μονοασφαλιστικό σύστημα.
Το ΑΚΕΛ, με διαχρονικές θέσεις για την ανάγκη προώθησης ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας, δια του Γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Κυπριανού, αναλαμβάνοντας άλλη μια πρωτοβουλία, ζήτησε από τον ΠτΔ να συγκαλέσει ειδική σύσκεψη των Αρχηγών για το ΓΕΣΥ, πρόταση που αποδέχθηκε ο ΠτΔ.
Η απόφαση των αρχηγών των κομμάτων υπό τον ΠτΔ, τον Ιούλιο του 2016, υπήρξε καταλυτική. Προώθηση Μονοασφαλιστικού Συστήματος Υγείας, με παράλληλη προώθηση της Αυτονόμησης των Νοσοκομείων.
Σε αυτό το διάστημα, δυστυχώς τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά και το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν σταμάτησαν να ναρκοθετούν την προσπάθεια.
Θυμίζουμε την γραπτή επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών, με την υπογραφή Χάρη Γεωργιάδη , όπου υποδείκνυε στον συνάδελφο του Υπουργό Υγείας, ότι διαφωνεί πλήρως με το Μονοασφαλιστικό σύστημα.
Παρόμοιες τοποθετήσεις έγιναν από διάφορους παράγοντες του ΔΗΣΥ, όπου έθεταν  ζητήματα υπέρ του πολυασφαλιστικού. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν σταμάτησαν να εργάζονται για να αλλάξουν το χαρακτήρα του ΓΕΣΥ. Και το ΔΗΚΟ  μίλησε, για παράδειγμα, για ενδιάμεσο ΓΕΣΥ, κάτι παρόμοιο ζητούσε σε κάποια φάση η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ για mini ΓΕΣΥ.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά για να κατανοεί ο καθένας ότι ο δρόμος προς το ΓΕΣΥ πέρασε από εμπόδια και συμπληγάδες. Και όλα αυτά έχουν όνομα και επίθετο. Μεγάλα συμφέροντα και πολιτικοί εκφραστές τους.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας χρειάζεται κατεπείγον να ετοιμάσουν ένα οδικό χάρτη στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Σήμερα τα νοσοκομεία βρίσκονται στο πάτο. Οι ασθενείς πονούν και υποφέρουν. Εάν το κράτος δεν προσφέρει την αναγκαία στήριξη δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό και τότε τα αρπακτικά που καραδοκούν θα κτυπήσουν.
Τα μεγάλα συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά καραδοκούν. Δεν σταμάτησαν να εργάζονται και να απεργάζονται τρόπους να αλλάξει ο συμφωνημένος χαρακτήρας του ΓΕΣΥ. Είναι πολλά τα εκατομμύρια που δαπανούνται για τη Δημόσια υγεία, για αυτό και η μετ εμποδίων προσπάθεια.
Ήρθε η ώρα να πρυτανεύσει η λογική του δημόσιου συμφέροντος . Η ψήφιση του ΓΕΣΥ αποτελεί λαϊκή ανάγκη. Προβλήματα θα υπάρξουν και  ενδεχομένως θα βρεθούν στο δρόμο μας και νέα εμπόδια και δυσκολίες. Η ίδια η ζωή θα το κρίνει. Θα είμαστε εδώ για να τα χειριστούμε και να τα αντιμετωπίσουμε. 
Η ψήφιση του ΓΕΣΥ αποτελεί την μεγαλύτερη κατάκτηση του λαού μας, την μεγαλύτερη προοδευτική, δημοκρατική και εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση. Είναι το επίτευγμα, η εθνική κατάκτηση!
Νικητές είναι όλοι! Πρώτα και κύρια ο λαός μας!
Το ΑΚΕΛ και πάλι θα είναι πρωταγωνιστές, πάνω από όλα για την Κύπρο και το λαό της. Χωρίς σκοπιμότητες και υπολογισμούς.
Χωρίς να μειώνουμε την προσπάθεια των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, αποδείχθηκε από την ίδια την ζωή ότι η Κυπριακή Αριστερά υπήρξε η ατμομηχανή για ένα ΓεΣΥ στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών της κοινωνίας.
Είμαστε όμως μόνο στην αρχή!  Θα συνεχίσουμε  τον αγώνα μας ώστε η εφαρμογή του ΓεΣΥ να γίνει από θεωρία – πράξη!  Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε και διαβεβαιώνουμε τον Κυπριακό λαό ότι και πάλι θα πρωταγωνιστήσουμε!

17/6/2017