15/5/17

Σε ερωτήσεις νέων απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο διοργάνωσης συζήτησης με τους νέους

Σε ερωτήσεις νέων απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο διοργάνωσης συζήτησης με τους νέους





Ανάλογα με την πρόοδο της οικονομίας γίνονται μελέτες, ώστε να δούμε πώς μπορούν να αποκατασταθούν οι κουρεμένοι καταθέτες, είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο συζήτησης με τους νέους που διοργανώθηκε από τον οργανισμό «REACTION».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών από σχολεία και πανεπιστήμια της Κύπρου για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό, η διαφθορά, η οικονομία, καθώς και τα κίνητρα που δίδονται σε νέους για τη δημιουργία προοπτικών, όπως και για το πώς ο ίδιος οραματίζεται την πρώτη μέρα μετά από τη λύση.

Όσο ο χρόνος περνά «δημιουργούνται αδιέξοδα, τα οποία είναι η χειρότερη προοπτική για τον τόπο μας. Ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ των συμφερόντων είτε των Ελληνοκυπρίων είτε των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε σχέση με το Κυπριακό και ερωτηθείς κατά πόσο αυτό βρίσκεται «σε μια μόνιμη στασιμότητα».

Προβαίνοντας σε σύντομη αναδρομή των τεκταινόμενων, ιδιαιτέρως μετά από την ανάληψη της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον κ. Mustafa Akinci και στο χρονικό μέχρι και κατά τη διάρκεια της πολυμερούς συνάντησης στην Γενεύη, αλλά και το τι επακολούθησε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πρόοδο που επετεύχθη, αλλά και στα προβλήματα που παραμένουν ως αποτέλεσμα άκαμπτων τουρκικών θέσεων, όπως και στην απαίτηση της Τουρκίας για την παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών προς τους πολίτες της Τουρκίας. «Ήταν τολμηρή η απόφαση να πάμε σε πολυμερή Διάσκεψη για την Κύπρο. Την πήρα, όμως, προκειμένου να αποτρέψω, πρώτον, το ναυάγιο ή τη στασιμότητα και, δεύτερο, για να δοκιμαστεί επιτέλους η Τουρκία, η οποία διακηρύττει ότι ενδιαφέρεται να λύσει το Κυπριακό και ότι είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας εκ νέου τη δεδηλωμένη πρόθεσή του για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. «Έδειξα ότι είμαι αποφασισμένος για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, το συντομότερο δυνατόν και καταβάλλω το άπαν των δυνάμεών μου, με τολμηρά βήματα», είπε.

Ερωτηθείς για το κούρεμα των καταθέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι πρώτες ημέρες από την ανάληψη της προεδρίας αποτέλεσαν ίσως τις θλιβερότερες στιγμές του από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου. Υπενθυμίζοντας τα όσα επισυνέβησαν στην οικονομία το 2013, με το κράτος να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά και την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της πρώτης απόφασης Eurogroup και την κατάσταση που επακολούθησε, την οποία χαρακτήρισε ως τραγική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως μέσα από νοικοκυρεμένη πολιτική και την υπεύθυνη στάση λαού, εργοδοτών και εργαζομένων, η Κύπρος άρχισε, από το 2015, να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης. Επί τούτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως αναλόγως της προόδου της οικονομίας, θα αποκατασταθούν οι κουρεμένοι καταθέτες. «Δεν θα δώσω εύκολες υποσχέσεις με εύκολη απάντηση. Όμως (το θέμα) δεν είναι κάτι που διαφεύγει της προσοχής και των μελετών. Ανάλογα με την πρόοδο της οικονομίας υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί, οι οποίοι δεν είναι του παρόντος, για να μην δίδω ψευδή εικόνα. Όμως είναι κάτι το οποίο νιώθουμε ως υποχρέωση».

Ερωτηθείς για τη διαφθορά και τον κλυδωνισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών εξαιτίας στάσης και συμπεριφοράς εκπροσώπων των θεσμών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε τη μηδενική ανοχή που επιδεικνύει η Κυβέρνηση σε θέματα τέτοιας φύσεως, λέγοντας πως «αυτό που είχαμε πει και υλοποιήσαμε κατά γράμμα, είναι πως δεν θα ανεχθούμε την οποιαδήποτε συγκάλυψη εγκλημάτων. Έχω την εντύπωση πως αυτό τιμήσαμε στο ακέραιο. Ουδείς εξαιρέθηκε» ανεξαρτήτως της πολιτικής ταυτότητάς του, του διορισμού που έτυχε ή της εμπιστοσύνης που απολάμβανε ή όχι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Μολύνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου εξαιτίας των φαινομένων που παρατηρούνται», συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «και σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε άτεγκτοι. Κανένας δεν εξαιρείται από την ώρα που διαπιστώνεται ότι διέπραξε το όποιο αδίκημα διαφθοράς, ή το όποιο αδίκημα εις βάρος της χρηστής διοίκησης, ή καταχραστεί την εξουσία. Και δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καταγγελία κουκουλώματος. Αντιθέτως, οι Φυλακές σφύζουν από VIPs», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.