2/9/16

Δηλώσεις του Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Ιωνά Νικολάου για τους εικονικούς γάμους

Δηλώσεις του Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Ιωνά Νικολάου για τους εικονικούς γάμους



Εφαρμογή πρόσθετων μέτρων και μηχανισμών ελέγχου και αναθεώρηση υφιστάμενων μηχανισμών

Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου προήδρευσε σήμερα ευρείας υπηρεσιακής σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα των εικονικών γάμων, με τη συμμετοχή λειτουργών από όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, είπε: «Πρόκειται για τη δεύτερη σύσκεψη που είχαμε μέσα σε λίγες μέρες αναφορικά με την τέλεση εικονικών ή καταναγκαστικών γάμων. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί για χρόνια την κυπριακή πολιτεία. Κατά καιρούς λήφθηκαν διάφορα μέτρα, αλλά χρειάζεται να γίνεται μια συνεχής αναθεώρηση των μηχανισμών ελέγχου που εφαρμόζονται, καθότι η οργανωμένη προσπάθεια τέλεσης εικονικών γάμων από εγκληματικά στοιχεία καταφέρνει να βρίσκει τρόπους, ώστε να παρακάμπτονται ή να αξιοποιούνται υφιστάμενες διαδικασίες.

Στη σημερινή σύσκεψη αξιολογήθηκαν εισηγήσεις που είχαν υποβληθεί στην προηγούμενη συνάντηση και λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Κάποιες διαδικασίες τροποποιούνται, ώστε να δυσκολεύουν περισσότερο την αξιοποίηση μηχανισμών με σκοπό την τέλεση εικονικών γάμων που στοχεύουν στην εξασφάλιση διαμονής στην ΕΕ. Αποφασίσαμε την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων και μηχανισμών ελέγχου, αλλά και την αναθεώρηση υφιστάμενων μηχανισμών. Για παράδειγμα, η έκδοση της Βεβαίωσης Εγγραφής (του λεγόμενου ‘yellow slip’) σε πολύ σύντομη χρονική περίοδο φαίνεται να αποτελούσε ένα στοιχείο, το οποίο διευκόλυνε κάποιους. Αποφασίστηκε η αναθεώρηση αυτής της διαδικασίας. Αυτό το πιστοποιητικό θα εκδίδεται εντός της προβλεπόμενης από την ΕΕ χρονικής περιόδου, αλλά όχι άμεσα, όταν πρόκειται για περιπτώσεις που κρίνονται ως επικίνδυνες ή ύποπτες για τέλεση εικονικού γάμου.

Επιπρόσθετα, λήφθηκαν αποφάσεις για διενέργεια προληπτικών ελέγχων μέσα από συνεντεύξεις που θα γίνονται σε πρόσωπα, για τα οποία προκύπτει από στοιχεία που προσκομίζουν ότι εντάσσονται στην κατηγορία προσώπων υψηλού κινδύνου. Επίσης, λήφθηκαν αποφάσεις για διευκρίνηση και συντονισμό των διαδικασιών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα μεταξύ των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείο Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας. Για παράδειγμα, περιπτώσεις όπως η έκδοση πιστοποιητικών εργοδότησης στη βάση δηλώσεων που γίνονται στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και καταχωρούνται στο σύστημα, ενώ φαίνονται ύποπτες λόγω του χαμηλού μισθού και της σύντομης χρονικής εργοδότησης. Αυτές οι περιπτώσεις θα διερευνώνται. Δηλαδή, θα εξαντλούνται διάφοροι προληπτικοί μηχανισμοί ελέγχου, ώστε να αποτρέψουμε την τέλεση εικονικών γάμων.

Έχω διαπιστώσει ότι κάποια μέτρα που είχαμε αποφασίσει από την προηγούμενη σύσκεψη, ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται. Και μια σειρά από άλλα 15 σημαντικά και συγκεκριμένα μέτρα (που εξετάσαμε σήμερα), θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα. Το πιο γενικό μέτρο από αυτά τα 15 είναι η εκπαίδευση. Έχουν δοθεί οδηγίες να καταρτιστεί στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης τόσο για το προσωπικό του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης όσο και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας.

Με αυτά τα μέτρα, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε, τουλάχιστον, να ελέγξουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο το φαινόμενο των εικονικών γάμων».