2/9/16

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας των συνομιλιών για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας των συνομιλιών για το Κυπριακό




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε σήμερα σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών και ερωτηθείς αν σήμερα έγινε συζήτηση για κάποιο από τα κεφάλαια που δεν έχουν ξανασυζητηθεί στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «ναι, έγινε brainstorming [ανταλλαγή σκέψεων] για δύο κεφάλαια, συνέχισε μάλλον το brainstorming.

Και έχει οριστεί και μια νέα συνάντηση για τις 10 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια εκκρεμούντα θέματα, όχι για τα υπό συζήτηση σήμερα, αλλά για κάποια που παραμένουν εκκρεμούντα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση ακόμη σε βαθύτερη έκταση».

Πρόσθεσε ότι με αυτήν την εξέλιξη οι συναντήσεις του με τον κ. Ακιντζί για αυτήν τη φάση θα ανέλθουν συνολικά στις οκτώ σε αριθμό.

Ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκαν τα κεφάλαια της Ασφάλειας, των Εγγυήσεων και του Εδαφικού, ο Πρόεδρος απάντησε «μάλιστα», ενώ ερωτηθείς αν προέκυψε κάτι είπε ότι «όπως έχω πει έχει γίνει ένα brainstorming. Πέραν τούτου και με δεδομένη την απόφαση να μην υπάρχουν ανακοινώσεις δεν μπορώ να πω οτιδήποτε».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι στο brainstorming ανταλλάσσονται προβληματισμοί, απόψεις, τίθενται οι ‘κόκκινες γραμμές’ της κάθε πλευράς βεβαίως και εναπόκειται εις το πώς θα εξελιχθεί η όλη συζήτηση».
Ερωτηθείς αν σήμερα άκουσε κάτι διαφορετικό από αυτά που έχει ακούσει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Πρόεδρος είπε «να μου επιτρέψετε να μην απαντήσω. Άκουσα κάτι διαφορετικό από τις εγγυήσεις του ’60, δεν σημαίνει όμως ότι μας βρίσκει σύμφωνους».

Σε ερώτηση αν η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα έχει διαφοροποιήσει τη στάση του κ. Ακιντζί σε αυτά τα θέματα, σε σχέση με το παρελθόν, ο Πρόεδρος είπε ότι «ενδεχόμενα αυτό το οποίο έχω πει προηγουμένως».

Ερωτηθείς αν η συζήτηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα συνεχίσει επ’ αυτών των θεμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «εφ’ όλης της ύλης θα γίνει η συζήτηση στις επόμενες των συναντήσεων».

Κληθείς να πει αν από την πρόοδο στις συνομιλίες θα διαφανεί το κατά πόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση, ο Πρόεδρος είπε «μια από κοινού συνάντηση, για να μην τη λέμε τριμερή, διότι είναι ωσάν να υπάρχουν τρία μέρη. Δεν υπάρχουν τρία μέρη. Υπάρχει ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Δεν είναι τριμερής συνάντηση, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά».

Σε ερώτηση αν μετά το κάλεσμά του προς τα κόμματα για να μελετήσουν τα πρακτικά των συναντήσεων υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον από κάποια κόμματα - που με συνέπεια παρακολουθούν το τι γίνεται - για τα πρακτικά τα οποία θα είναι στη διάθεση των κομμάτων».

Κληθείς να πει κατά πόσο ο κ. Ακιντζί εξήγησε τι εννοούσε με την αναφορά του ότι θα πρέπει να δούμε τη λύση του 2016 και όχι τις εκλογές του 2017, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ασχολείται με το Κυπριακό εδώ και 42 ολόκληρα χρόνια ανεξαρτήτως αν υπάρχουν ή αν δεν υπάρχουν εκλογές. Το Κυπριακό δεν είναι θέμα εκλογών, είναι θέμα εθνικού συμφέροντος».
_______________
ΡΜ/ΙΠ/ΕΓ