2/9/16

Ολοκληρώθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία ο Διαχειριστικός Έλεγχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ολοκληρώθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία ο Διαχειριστικός Έλεγχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας




Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε ο Διαχειριστικός Έλεγχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που είχε ζητηθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού στις 14.7.2015. Σκοπός του διαχειριστικού ελέγχου ήταν η μελέτη και έλεγχος των διαφόρων σχεδίων παροχής κινήτρων που έχουν προκηρυχθεί διαχρονικά σχετικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή (ΑΠΕ-Η), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σχέδια για επιδοτήσεις μεγάλων εμπορικών αιολικών, φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών συστημάτων και συστημάτων βιομάζας, τα οποία προνοούσαν την επιδότηση της παραγωγής ενέργειας με μακροχρόνια συμβόλαια. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και σε συναφή ζητήματα όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανανεώσιμη ενέργεια, καθώς επίσης και το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Στην Έκθεση καταγράφονται, μεταξύ άλλων, οι αδυναμίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν σοβαρές, στη διαδικασία και τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τον καθορισμό των επιδοτήσεων για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών σταθμών στην Κύπρο, ιδίως για την αδειοδότηση των αιολικών συστημάτων μεταξύ του Ιουλίου του 2009 και του Δεκεμβρίου 2010.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση, ορισμένες από τις πιο πάνω επενδύσεις σε αιολικά συστήματα παρουσιάζονται να έχουν εσωτερικό βαθμό απόδοσης σημαντικά μεγαλύτερο από τα αποδεκτά όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (12% - 13%), και τα οποία είχε υπόψη της όταν έδωσε την έγκρισή της στις 2.7.2009. Τούτο ενδεχομένως να αποτελεί πιθανή οδό για απεμπλοκή του κράτους από συμβάσεις επιδότησης που επιβαρύνουν άδικα το Ειδικό Ταμείο και τον Κύπριο καταναλωτή και επιτρέπουν την κερδοσκοπία από επενδυτές. Για το θέμα αυτό γίνεται εισήγηση να ζητηθεί η συμβολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.

Η Έκθεση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας Υπηρεσίας μας και επισυνάπτεται στην παρούσα ανακοίνωση.