24/6/16

Αναφορά του Προεδρεύοντα της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμου Αδάμου στις πυρκαγιές και τον θάνατο των δασοπυροσβεστών

Αναφορά του Προεδρεύοντα της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμου Αδάμου στις πυρκαγιές και τον θάνατο των δασοπυροσβεστών




Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ στον πύρινο εφιάλτη που βιώνει η πατρίδα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Πρόκειται για τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων με ανυπολόγιστες ζημιές για το δάσος και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής Σολέας, αλλά και ολόκληρου του νησιού, οι οποίες ευτυχώς από χθες έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Τη μεγάλη θλίψη μας για την τεραστίων διαστάσεων οικολογική καταστροφή διαδέχεται ο συγκλονισμός και η οδύνη για τον τραγικό θάνατο δύο δασοπυροσβεστών, του Μάριου Αριστοτέλους και του Ανδρέα Σοφοκλέους, που έπεσαν μαχόμενοι την ώρα του καθήκοντος. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια, αλλά και την ολόψυχη συμπαράστασή μας, στις οικογένειες των αδικοχαμένων ανδρών.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων οφείλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι επλήγησαν υλικά και ψυχικά και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς. Οφείλουμε, επίσης, να τονίσουμε ότι είναι καθήκον μας να συνεργαστούμε με τις αρμόδιες αρχές για την αναδάσωση των πληγεισών περιοχών, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και τη λήψη νομοθετικών μέτρων για αποτροπή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων στο μέλλον.

Παράλληλα, θα ήταν παράλειψή μας να μην εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στις Βρετανικές Βάσεις, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Γαλλία και την Ιταλία για την πολύτιμη συνεισφορά τους στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών με τα πτητικά τους μέσα, καθώς και στις επιτόπιες δυνάμεις, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, την Πολιτική Άμυνα, που εργάζονται ακατάπαυστα για την αναχαίτιση των πυρκαγιών.

Τέλος, οφείλουμε να καταθέσουμε τον θαυμασμό μας και να απονείμουμε εύσημα στις εκατοντάδες των εθελοντών που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να συνεισφέρουν με κάθε μέσο και τρόπο στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Όλοι αυτοί απέδειξαν ακόμη μια φορά ότι ο Κύπριος πολίτης κάθε δύσκολη στιγμή που περνά ο τόπος του την αντιμετωπίζει με μεγαλοψυχία, ανιδιοτέλεια, ευθύνη και πατριωτισμό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων, σας καλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων δασοπυροσβεστών.

Αιωνία τους η μνήμη.