24/6/16

Αναφορά του Προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμου Αδάμου στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας

Αναφορά του Προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμου Αδάμου στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας




Προ ημερησίας διατάξεως, θα δώσω τον λόγο στον Αντιπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, ο οποίος απουσίαζε την προηγούμενη βδομάδα και επιθυμεί να αναφερθεί στη θετική εξέλιξη που σημειώθηκε όσον αφορά στον αγώνα για την παγκόσμια αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, με την υιοθέτηση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο σχετικού ψηφίσματος, στις 2 Ιουνίου 2016.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των μελών του Σώματος, σημειώνω με ικανοποίηση τη σημαντική αυτή εξέλιξη. Με αυτή δε την ευκαιρία, επιθυμώ να επαναβεβαιώσω την αμέριστη στήριξη του Κυπριακού λαού στον αγώνα του αδελφού Αρμενικού λαού, ειδικότερα της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου, ως αναπόσπαστου τμήματος της Αρμενικής Διασποράς. Η πλήρης αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί αναγκαίο και απαράκαμπτο βήμα για συμφιλίωση και αποτροπή της επανάληψης παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον.

Υπενθυμίζω ότι η Κύπρος υπήρξε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα και η δεύτερη παγκοσμίως που αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία, με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, το 1975. Ακολούθησαν άλλα δύο ομόφωνα ψηφίσματα, το 1982 και το 1990, ενώ κατά τη συνεδρία της ολομέλειας, στις 2 Απριλίου 2015 και στην παρουσία του Προέδρου του Αρμενικού Κοινοβουλίου, το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα τροπολογία στον βασικό νόμο περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας του 2011, ποινικοποιώντας την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας.