24/6/16

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη




Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει τον απόλυτο σεβασμό της για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος που αντικατοπτρίζει την ελεύθερη βούληση του βρετανικού λαού.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας, της οποίας στόχος θα πρέπει να είναι η όσο πιο ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα καθορίσει και τη μετεξέλιξη της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Ταυτόχρονα, η ΕΕ των 27 κρατών μελών θα συνεχίσει να υφίσταται και η Κυπριακή Δημοκρατία υπογραμμίζει την απόλυτη προσήλωσή της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις και οι άρρηκτοι φιλικοί δεσμοί που συνδέουν την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο προϋπήρχαν της ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ. Οι δύο χώρες συνδέονται και μέσω της ιδιότητάς τους ως μέλη της Κοινοπολιτείας, μιας συνεργασίας που υφίσταται για δεκαετίες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτό το πλαίσιο, προσβλέπουμε στην ενίσχυση της υφιστάμενης στενής συνεργασίας μας, προκειμένου, ανάμεσα σε άλλα, να διασφαλισθούν απόλυτα τα συμφέροντα των δυο χωρών και των λαών τους στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί.