9/6/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Νευρολογίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου TELETHON 2016, χθες



Σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο και στη σημαντική αυτή φιλανθρωπική εκδήλωση του ΤΕLΕΤΗΟΝ, η οποία έχει καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς ανθρωπιστικής δράσης και αλληλεγγύης στη χώρα μας.

Ένας θεσμός που έρχεται να στηρίξει και να ενισχύσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την κοινωνική συνοχή στον τόπο μας.

Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε στην επιτυχία του TELETHON και να υποστηρίξουμε τον σκοπό που επιτελεί, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, με την άρτια τεχνολογική υποδομή του και την επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού του, έχει διεθνώς αναγνωριστεί ως ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Αναφοράς στην προσφορά εξειδικευμένων κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών υπηρεσιών.

Πρόσθετα έχει διακριθεί στη διεξαγωγή –και μαζί και η πατρίδα μας– ανταγωνιστικής πρωτοποριακής έρευνας και στην παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, μέσα από τη μεταπτυχιακή του Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

Από τον Ιούνιο 1990 που λειτουργεί καλύπτει πλήρως το τρίπτυχο της προσφοράς σε υπηρεσίες, έρευνα και εκπαίδευση, που στόχο έχουν την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω και για τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου, ο οποίος σε αγαστή συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου στηρίζει παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρη την Κύπρο.

Το γνωρίζουμε ότι μας χρειάζεστε όλους σε αυτήν σας την προσπάθεια, για την επίτευξη των στόχων και σκοπών σας. Χρειάζεστε τη στήριξη και την υποστήριξη όλων μας, της Πολιτείας και των πολιτών, για να μπορέσετε να συνεχίσετε την προσφορά σας και να διευρύνετε περαιτέρω ποιοτικά και ποσοτικά το πεδίο της δραστηριότητάς σας, πάντοτε με απώτερο σκοπό την ακόμα καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πασχόντων συνανθρώπων μας.

Το κράτος θα στέκεται πάντοτε αρωγός στο έργο του Ινστιτούτου, στηρίζοντας μέσα από τον προϋπολογισμό το έργο του. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που η χώρα μας αντιμετωπίζει, η συνεισφορά μας για παροχή υπηρεσιών ανέρχεται στα 4,9 εκατ. Ευρώ, ενώ επιπλέον ποσόν ύψους 3,4 εκατ. Ευρώ αφιερώνεται στους άλλους δύο στόχους που αφορούν στην έρευνα και εκπαίδευση.

Αν και θα ήθελα να αποφύγω την αναφορά σε αριθμούς, στην προκειμένη περίπτωση αξίζει να επισημάνω πως στο Ινστιτούτο παρέχονται πέραν των 500 εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών.

Πεντέμισι χιλιάδες συμπολίτες εξετάζονται κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του, ενώ γενικότερα παρέχονται 85 χιλιάδες υπηρεσίες που αφορούν νευρογενετικές και νευρομυικές παθήσεις, γενετικές ασθένειες και σύνδρομα, θαλασσαιμία, σπάνια νοσήματα και άλλες συναφείς παθήσεις.

Με λίγα λόγια, η συμβολή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου στο σύστημα υγείας στον τόπο μας είναι καθοριστική και αναντικατάστατη. Επιτέλους ένας τομέας της Υγείας που δεν μας παρενοχλεί και δεν αντιμετωπίζουμε εκείνα τα προβλήματα που είναι καλά γνωστά και για τα οποία θα επιληφθούμε συντόμως.

Για αυτό ακριβώς η σημερινή μας εκδήλωση για στήριξη των προσπαθειών του Ινστιτούτου έχει ιδιαίτερη σημασία. Για αυτό ακριβώς και απευθύνω έκκληση: ο καθένας από εμάς να προσφέρει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει αυτό το σπουδαίο Ίδρυμα να προσφέρει διαρκώς και πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον τόπο μας και ιδιαίτερα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Τέλος, θέλω θερμά να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γενικό Διευθυντή, και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου για το εξαίρετο και ανυπολόγιστο έργο που επιτελούν και να ευχηθώ πάντοτε αυτή να είναι η συνέχιση του έργου σας με απεριόριστες προοπτικές περαιτέρω προόδου.

______________