8/6/16

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις συνομιλίες στο Κυπριακό

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις συνομιλίες στο Κυπριακό





Εάν με την εντατικοποίηση των συνομιλιών διαφανεί ότι δημιουργούνται περισσότερες συγκλίσεις και αν υπάρχει βούληση για αυτό, τότε υπάρχει ελπίδα για λύση του Κυπριακού εντός του έτους, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είπε ότι «οφείλω να πω ότι ήταν μια δημιουργική συνάντηση, κατά την οποίαν εξετάσαμε τη μεθοδολογία, αλλά ταυτόχρονα αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα εκτός και αν υπάρχει κώλυμα».

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται «με συγκεκριμένη θεματολογία σε κάθε μια των συναντήσεων, έτσι ώστε για τα εκκρεμούντα θέματα να υπάρξει μια πιο εντατική διαβούλευση, προκειμένου να πετύχουμε τις επιδιωκόμενες συγκλίσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα που αφορά την εισήγηση του για δημιουργία τρίπτυχου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχει συμφωνηθεί ότι οι συγκλίσεις, εφόσον είναι συγκλίσεις, δεν χρειάζεται να μπουν σε μια στήλη, αλλά να καταγραφούν οι αποκλίσεις. Και επί εκείνων των πτυχών θα επικεντρωθεί η προσοχή μας, έτσι ώστε σε κάθε μια των συναντήσεων να υπάρχει ξεχωριστή θεματική συζήτηση στις εκκρεμούσες διαφορές, ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο δημιουργική και παραγωγική συζήτηση, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο, επιτέλους, μπορεί να επιτύχουμε μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν».

Σε ερώτηση αν κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό θα πρέπει να θεωρείται λήξαν, με αναγνώριση γενικότερα ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται από την οποιαδήποτε πλευρά προβλήματα, τα οποία είτε αμφισβητούν είτε υποτιμούν είτε καθοιονδήποτε τρόπο θέτουν εν αμφιβόλω τα βασικά προαπαιτούμενα ή, αν θέλετε, τα υπάρχοντα δεδομένα».

Κληθείς να πει αν παραμένει η ελπίδα για λύση εντός του 2016, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εάν με την εντατικοποίηση των συνομιλιών διαφανεί ότι επιτέλους δημιουργούνται περισσότερες συγκλίσεις και αν υπάρχει βούληση προς αυτό, έχω την εντύπωση ότι μπορεί, ναι, υπάρχει όχι απλά η ελπίδα, αλλά, αν θέλετε, η βεβαιότητα, αρκεί μόνο η κάθε πλευρά να συνειδητοποιήσει –και ιδιαίτερα εκείνη που δημιουργεί κάποιες προσδοκίες προς άλλες κατευθύνσεις- ότι αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι κάτι άλλο από τη συμφωνηθείσα βάση των συνομιλιών και της λύσης».

Τέλος, ερωτηθείς αν έχουν καθοριστεί οι ημερομηνίες των επόμενων συναντήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «ξεκινούμε από τις 17 Ιουνίου».