9/6/16

Χαιρετισμός του ΠτΔ στο Φιλανθρωπικό Δείπνο του Παγκύπριου Συνδέσμου για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας

Χαιρετισμός του ΠτΔ στο Φιλανθρωπικό Δείπνο του Παγκύπριου Συνδέσμου για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας



Είναι χαρά μου να βρίσκομαι απόψε μαζί σας, γεγονός που το θεωρώ ως μια ελάχιστη συμβολή στο θεάρεστο έργο που επιτελείτε επί 34 συναπτά έτη.

Η εδώ παρουσία μου είναι η επιβεβαίωση και η επιβράβευση για το έργο που επιτελεί αυτός ο σημαντικός Σύνδεσμος εθελοντών.

Στις τρεις και πλέον δεκαετίες της ύπαρξής του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταπολέμησης της Μάστιγας της Πείνας είχε και εξακολουθεί να έχει ως κύριο μέλημά του την παροχή αξιοπρεπούς ζωής σε χιλιάδες πάσχοντες συνανθρώπους μας, έτσι που να μπορούν να απολαμβάνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, μόρφωσης, αξιοπρεπούς διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος εργάζεται αθόρυβα και αποτελεσματικά για να απαλύνει τον πόνο, την πείνα και τη δυστυχία δυσπραγούντων συνανθρώπων μας στον πλανήτη, όπου και αν βρίσκονται, όποια θρησκεία και αν πιστεύουν, ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής.

Δυστυχώς, η μάστιγα της πείνας παραμένει ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, που απασχολούν την παγκόσμια κοινωνία και αποτελεί συνάμα τη μεγαλύτερη ντροπή για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό μας.

Η παγκόσμια ευαισθησία δεν έχει φτάσει σε εκείνο το επίπεδο προσφοράς που να εξασφαλίζονται τα στοιχειώδη σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Κι ούτε βέβαια η φιλανθρωπία μπορεί να λύσει ριζικά αυτό το πρόβλημα, παρά μόνο να το απαλύνει.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών, ένας άνθρωπος στους οκτώ και ένα παιδί στα έξι παγκοσμίως υποφέρουν από την πείνα σήμερα. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σαφής βελτίωση των συνθηκών το πρόβλημα παραμένει οξύ. Μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία κατάφεραν σε ένα βαθμό να ελέγξουν το θλιβερό αυτό φαινόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη χώρες στις οποίες η κατάσταση είναι τραγική.

Σε έκθεση του το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για τις Διατροφικές Πολιτικές προειδοποιεί ακόμη για το φαινόμενο της λεγόμενης «αόρατης πείνας», που οφείλεται σε υποσιτισμό, ο οποίος οδηγεί σε σημαντικά μειωμένη απορρόφηση βιταμινών από τον οργανισμό γεγονός που δεν επιτρέπει φυσιολογική ανάπτυξη ιδιαίτερα στα παιδιά.

Η «αόρατη πείνα» αγγίζει περισσότερα από δυο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε αυτό τον μεγάλο διεθνή αγώνα η Κύπρος ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει την ύψιστη τιμή να πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια καταπολέμησης της πείνας.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως ο Κύπριος Επίτροπος κ. Χρίστος Στυλιανίδης έχει στα χέρια του το πολύ τιμητικό για τη χώρα μας χαρτοφυλάκιο των ανθρωπιστικών θεμάτων και της διαχείρισης κρίσεων. Είναι καλά γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον κύριο χορηγό ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο.

Παρά το μικρό μέγεθος της χώρας μας και τις περιορισμένες οικονομικές και άλλες δυνατότητές της, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας συμβάλλει, ίσως όσο κανένας άλλος, ευεργετικά στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια. Δεν έχω κανένα ενδοιασμό να εκφράσω αυτό που η πολιτεία αλλά και η κοινωνία αισθάνεται. Να εκφράσω τα πιο θερμά συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Κιτίου που εδώ και 34 χρόνια ηγείται της προσπάθειας με απόλυτη επιτυχία. Το να ακούς από τον Αρχιεπίσκοπο Κένυας, τον σεβασμιότατο Μακάριο ότι 350 παιδάκια τυγχάνουν αυτής της ευεργεσίας ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Μητροπολίτη Κιτίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου είναι κάτι που πρέπει να μας θυμίζει όλους όσοι συνεισφέρουν για να επιτελείται αυτό το θεάρεστο έργο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρουσία μου απόψε στο δείπνο αυτό, καθώς συνιστά μία συμβολική έκφραση του προσωπικού ενδιαφέροντός μου και της Κυβέρνησης για το δράμα των όπου γης συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, πείνας και δυστυχίας.

Η συμβολή της κοινωνίας και των εθελοντικών φορέων που η σημερινή Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει με τη δημιουργία και λειτουργία του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι πολύτιμη. Είναι καλά γνωστό πως ένας άλλος Λαρνακέας ηγείται αυτής της προσπάθειας, ο Επίτροπος Εθελοντισμού κ. Γιαννάκης Γιαννάκη, ο οποίος επιτελεί ένα πραγματικά αξιέπαινο έργο στην προσπάθεια συντονισμού των διαφόρων εθελοντικών οργανώσεων.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας σε αυτό το πλαίσιο διεξάγει εκστρατεία αγάπης και στοχεύει να εξασφαλίσει σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους και κυρίως σε παιδιά το δικαίωμα να ζήσουν μια ανθρώπινη ζωή.

Η συνεισφορά της Κυβέρνησης που ανερχόταν σε 20 χιλιάδες ευρώ, θα ανέλθει στις 25 χιλιάδες ευρώ. Γνωρίζουμε ότι είναι για ένα αγαθό σκοπό, γνωρίζω ιδιαίτερα ότι δίδονται για να βοηθούνται συνάνθρωποί μας.

Όπως γνωρίζετε αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα ως αποτέλεσμα της κρίσης, αυτό όμως που διαπιστώνω είναι ότι σταδιακά τα κοινωνικά παντοπωλεία οδεύουν προς τερματισμό και αυτό θα είναι ένα από τα καλύτερα αισθήματα ικανοποίησης που θα νιώθω ότι, η πατρίδα μας έπαψε πια να έχει ανάγκη να σιτίσει ανθρώπους για να μην υποστούν τις ίδιες συνέπειες σαν αυτές που μαρτυρούμε σε χώρες, όπως στην Αφρική και όχι μόνο.

Κάνω έκκληση σε όλους: ενισχύστε τον Σύνδεσμο για να συνδράμετε με τη δική σας συμβολή στο μεγάλο έργο που επιτελεί.