20/4/16

Κράτη Μέλη και Κομισιόν γνώριζαν για την δυνατότητα παραποίησης των εκπομπών

Κράτη Μέλη και Κομισιόν γνώριζαν για την δυνατότητα παραποίησης των εκπομπών


        "Είναι ξεκάθαρο πως στην έκθεση που έκανε το  Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) το 2013 υπάρχουν αποδείξεις για την δυνατότητα απάτης και παραποίησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων των εκπομπών. Η ευθύνη κάθε ερευνητικού κέντρου είναι να ενημερώνει επαρκώς τόσο τις υπεύθυνες διευθύνσεις της Κομισιόν όσο και τα κράτη μέλη. Μονάχα έτσι επιτυγχάνεται η πρόληψη." Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, στην πρώτη ακρόαση που διοργάνωσε η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο με τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στην ακρόαση συμμετείχαν ως κύριοι ομιλητές η διευθύντρια του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου, Delilah Al-Khudhairy καθώς και ο ερευνητής Vicente Franco, από το Διεθνές Συμβούλιο Καθαρών Μεταφορών (ICCT).

         Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης και ρώτησε την εκπρόσωπο του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου ποιες προτάσεις έγιναν για διόρθωση των κενών της νομοθεσίας που δίνουν την δυνατότητα παραποίησης των  αποτελεσμάτων.

          Απαντώντας στον κ. Συλικιώτη, η κα Al-Khudhairy υποστήριξε πως η Κομισιόν, η οποία συγχρηματοδότησε την έρευνα και είναι ένας από τους συντάκτες της, είχε εξ αρχής πλήρη ενημέρωση για την έρευνα που γινόταν αλλά και τα συμπεράσματα της.  Όσον αφορά δε τα κράτη μέλη υπογράμμισε πως επίσης είχαν ενημερωθεί και γνώριζαν για τα αποτελέσματα της έρευνας από ανοικτά εργαστήρια που είχαν οργανωθεί. Τέλος, ενημέρωσε πως έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας που στόχο έχουν να βελτιώσουν τις διαδικασίες ελέγχου και  ιδιαίτερα τις δοκιμές εκπομπών ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα απάτης.



20.04.2016
Γραφείο Eυρωβουλευτή