1/2/16

Θετικές προοπτικές για τον Αθλητικό Τουρισμό βλέπει ο ΚΟΤ

Θετικές προοπτικές για τον Αθλητικό Τουρισμό βλέπει ο ΚΟΤ


Ιδιαίτερα καλή χρονιά για τον αθλητικό τουρισμό θα είναι το 2016 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ). Όλες οι ενδείξεις και τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ο Οργανισμός από τα αρχικά στάδια του 2015 καταδείκνυαν μια θετική τάση, μετά όμως και από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, εκδηλώθηκε ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον από ποδοσφαιρικές και άλλες αθλητικές ομάδες για κάθοδό τους στην Κύπρο για προετοιμασία.

Έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για αξιοποίηση της πολιτικής παροχής φιλοξενίας του ΚΟΤ σε ομάδες και αθλητές που κατέρχονται για προπόνηση. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πέραν των 120 αιτημάτων από ποδοσφαιρικές, κολυμβητικές, ποδηλατικές και άλλες ομάδες. Υπολογίζεται ότι μέσα από αυτά τα αιτήματα θα κατέλθουν στην Κύπρο πέραν των 3,500 αθλητών, αποφέροντας περί τις 40,000 διανυκτερεύσεις.

Παράλληλα, αναμένεται και αυξημένος αριθμός αθλητών που θα κατέλθουν στην Κύπρο για συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις και αγώνες που διοργανώνονται στην Κύπρο, είτε από εξειδικευμένες εταιρίες, είτε από τις οικίες Κυπριακές Αθλητικές Ομοσπονδίες. Ο ΚΟΤ στηρίζει ενεργά αυτές τις προσπάθειες διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων μέσα από ένα άλλο Σχέδιο, το οποίο αναφέρεται στην οικονομική στήριξη των διοργανώσεων αυτών. Ήδη από αυτό το Σχέδιο έχει επωφεληθεί το γυναικείο τουρνουά ποδοσφαίρου “ Cyprus Women s Cup ” (8 ομάδες – περίπου 3,000 διανυκτερεύσεις) και το τουρνουά της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου 2 ης κατηγορίας (16 ομάδες – περίπου 6,000 διανυκτερεύσεις), τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή Ελεύθερης Αμμοχώστου και Λάρνακας. Πέραν των πιο πάνω, έχουν ληφθεί και άλλα σημαντικά αιτήματα, τα οποία εξετάζονται.

Ο ΚΟΤ λειτουργεί και τρίτο Σχέδιο στήριξης του αθλητικού τουρισμού, το οποίο αναφέρεται στην βελτίωση και τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για προσέλκυση αθλητικού τουρισμού. Κατά το 2015, από το Σχέδιο αυτό επωφελήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Λάρνακας για τη δημιουργία γηπέδων Beach Volley , o Δήμος Αγίας Νάπας για την βελτίωση των γηπέδων ποδοσφαίρου και ο Δήμος Γεροσκήπου για τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου του.

Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού αποτελεί θέμα ψηλής προτεραιότητας για τον ΚΟΤ, ο οποίος συνεργάζεται στενά και στηρίζει ουσιαστικά, τόσο οικονομικά όσο και τεχνικά τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα, των δημοτικών αρχών, των αθλητικών ομοσπονδιών και όλων των εμπλεκομένων.

______________
1 Φεβρουαρίου, 2016