20/1/16

Εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεσόντων της Ακταιωρού «Φαέθων» στην Αθήνα

Εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεσόντων
της Ακταιωρού «Φαέθων» στην Αθήνα

 
Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα «Σπίτι της Κύπρου» στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, η εκδήλωση απόδοσης τιμής και μνήμης στους ηρωικούς πεσόντες της Ακταιωρού «Φαέθων» κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τον Αύγουστο του 1964 στις μάχες της Τηλλυρίας.

Η Ακταιωρός «Φαέθων» υπήρξε δωρεά του Αναστάσιου Λεβέντη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στις 8 Αυγούστου 1964, η Ακταιωρός συμμετείχε στις επιχειρήσεις στην περιοχή Τηλλυρίας κατά της μεγάλης εκτάσεως τουρκικής αεροπορικής προσβολής. Η Ακταιωρός, υπό τις διαταγές του Κυβερνήτη Ανθυποπλοίαρχου Δημήτριου Μητσάτσου, μετά από πολύωρη μάχη του ένδοξου πληρώματος, προσάραξε στην παραλία του Ξερού.

Κατά τη διάρκεια της μάχης έξι μέλη του πληρώματος της ακταιωρού έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι: Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Χρυσούλης από την Αθήνα, Πλωτάρχης Σπυρίδωνας Αγαθός από τη Γαρούνα Κέρκυρας, Πλωτάρχης Νικόλας Πανάγος από τον Πραγματεύτη Αρκαδίας, Ανθυπασπιστής Παναγιώτης Θεοδωράτος από το Μονοπώλαχο Κεφαλληνίας, Ανθυπασπιστής Νικόλαος Νιάφας από τη Λαμία, Ανθυπασπιστής Νικόλαος Καπαδούκας από τη   Γλώσσα Σκοπέλου, Άκης Φιλήτας Κύπριος εθελοντής από τη Μόρφου.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος στην ομιλία του απολογήθηκε για την καθυστέρηση στην απόδοση των τιμών εκ μέρους της πολιτείας και ανέφερε ότι παρίσταται στην τελετή με αισθήματα ιερής συγκίνησης και εθνικής περηφάνιας. Τόνισε περαιτέρω ότι «τα παλληκάρια του «Φαέθων» είχαν πλήρη συνείδηση και παρά την έκκληση του Κυβερνήτη να εγκαταλείψουν το πλοίο κανένας δεν μέτρησε τον κίνδυνο και παρέμειναν για να φυλάξουν Θερμοπύλες». Καταλήγοντας, ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι «οφείλουμε να αγωνιστούμε, ώστε να επέλθουν στην Κύπρο συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας και ασφάλειας. Αυτή είναι και η μεγάλη ιστορική πρόκληση και ευθύνη και προς σ’ αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση».  

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Καμμένος και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ταινία για τις μάχες Παχυάμμου-Τηλλυρίας 1964, και ακολούθως αποδόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στις οικογένειες των πεσόντων. Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φωκαΐδης απένειμε ιδιαίτερη τιμητική διάκριση στον εν ζωή Κυβερνήτη της Ακταιωρού «Φαέθων» Πλοίαρχο Δημήτριο Μητσάτσο. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Καμμένος   απένειμε στον κ. Μητσάτσο το μετάλλιο του Αστέρα Αξίας και Τιμής. Η τελετή ολοκληρώθηκε με σύντομα καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τμήμα της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωποι κομμάτων και των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, και συγγενείς των πεσόντων.