20/1/16

Τελετή υποδοχής οστών ελλήνων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας

Τελετή υποδοχής οστών ελλήνων πεσόντων
κατά την τουρκική εισβολή, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας


Πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα,   στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη και   του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνου Καμμένου, της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας και συγγενών των πεσόντων, η τελετή επίσημης υποδοχής στην Ελλάδα των οστών έξι ελλήνων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, οι οποίοι   συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο αγνοουμένων και πρόσφατα έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA.

Τα λείψανα αφίχθηκαν στον Ιερό Ναό «Παναγία Παντάνασσα» με τη συνοδεία πεζοπόρου πομπής και τα οστεοκιβώτια τοποθετήθηκαν σε κατάλληλα διασκευασμένο χώρο όπου εψάλη   τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης,   σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η κυπριακή πολιτεία παρέδωσε χθες στην ελληνική πολιτεία τα οστά έξι Ελλαδιτών ηρώων της κυπριακής τραγωδίας που μνημονεύουμε σήμερα. Σήμερα, εδώ, στη μητρόπολη του Ελληνισμού από την αγκαλιά της ευγνωμονούσας Κύπρου στην αγκαλιά των δικών τους ανθρώπων, των συγγενών, και των οικείων τους παίρνουν τον δρόμο για να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές και τα έθιμα της θρησκείας μας στην ιδιαίτερη τους πατρίδα».

Καταλήγοντας επισήμανε ότι «εδώ, σε αυτό τον χώρο, Ελλάδα και Κύπρος υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής και του ηρωισμού τους. Εκφράζουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας και επαναβεβαιώνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για να δικαιώσουμε τη θυσία τους, τον αγώνα για απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου».   

Στο πλαίσιο της τελετής, ο κ. Φωκαΐδης απένειμε στους συγγενείς των πεσόντων τιμητικές πλακέτες και διπλώματα.
_____________