20/1/16

Δύο μήνες τώρα, μια πόλη σε κατ' οίκον περιορισμό!

Δύο μήνες τώρα, μια πόλη σε κατ' οίκον περιορισμό!



"Στην νοτιοανατολική Τουρκία εξελίσσεται αυτή την στιγμή μια νέα τραγωδία. Αν δεν συγκρατηθεί τείνει να μετατρέψει την Τουρκία σε μια νέα Συρία. Με όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα και για την Ευρώπη, με νέα κύματα Κούρδων προσφύγων να κατευθύνονται προς αυτή, αλλά πρωτίστως βέβαια για τους ίδιους τους Κούρδους και τον λαό της Τουρκίας". Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τάκης Χατζηγεωργίου μετά από νέες διαδοχικές  συναντήσεις που είχε χθες  στο Στρασβούργο με τους Κούρδους δημάρχους των πόλεων Ντιγιαμπακίρ, Βάν και Μαρτίν αλλά και δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς για το ίδιο ζήτημα.
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ σημειώνει ότι η βίαιη αντίδραση Ερτογάν στην επιθυμία των Κούρδων να τους αποδοθούν τα βασικά δικαιώματα που τους αναλογούν αναδεικνύει ένα υπαρξιακό πρόβλημα για την Τουρκία. "Ένα πρόβλημα που πηγάζει από την αδυναμία αντίληψης και διαχείρισης του μεγέθους της απέναντι στους πολίτες της αλλά και τους γείτονες της.  Εσωτερικά, ο τρόπος που αρνείται να συνεργαστεί με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας, απότοκο της ιστορικής εξέλιξης του τουρκικού κράτους και του μονοκομματισμού με τους κεμαλιστές και τελευταία με τους Ισλαμιστές. Ανέκαθεν, η Τουρκική κυβέρνηση αισθανόταν ως θανάσιμο κίνδυνο την πιθανότητα δημιουργίας ενός Συριακού Κουρδιστάν το οποίο θα συνδέεται γεωγραφικά με το Ιρακινό Κουρδιστάν. Πόσο μάλλον τώρα με την αναζωπύρωση της θέλησης των Κούρδων της Τουρκίας να τους αποδοθούν τα δικαιώματα τους".
Ο Τάκης Χατζηγεωργίου ενημέρωσε τους Κούρδους δημάρχους για την πρωτοβουλία που έχει πάρει για ανάδειξη του ζητήματος στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο μέσω άμεσης επίσκεψης ευρωβουλευτών από διάφορες ομάδες του ΕΚ στην νοτιοανατολική Τουρκία αλλά και  συζήτησης του θέματος στην σημερινή Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας. Στόχος είναι να "πούμε, να φωνάξουμε στους  ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη να πιέσουν την Τουρκία να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών", επισημαίνει ο Τάκης Χατζηγεωργίου.
"Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία με την ένταση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν και την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους αντιμαχόμενους της Συρίας", καταλήγει ο Τάκης Χατζηγεωργίου.
Follow on TWITTER @thadjigeorgiou