20/1/16

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη Δεν θα περάσει η απόπειρα ηρωοποίησης του φασιστικού εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη
Δεν θα περάσει η απόπειρα ηρωοποίησης του φασιστικού εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου



Χτες, τα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι 95χρονος Γερμανός νοσοκόμος-λοχίας οδηγείται στο δικαστήριο για πιθανή συνέργεια του σε εγκλήματα στο Άουσβιτς. Σήμερα, στην Κύπρο του 2016, επιβεβαιώσαμε σχετικές καταγγελίες ότι με τη στήριξη της κυβέρνησης Συναγερμού-Αναστασιάδη και της Αρχιεπισκοπής, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση μνημείου ηρώων στους επιτιθέμενους καταδρομείς στο προεδρικό την 15η Ιουλίου 1974, που είχαν στόχο τη δολοφονία του Αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ’ και την κατάλυση της Δημοκρατίας.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών της κυβέρνησης Συναγερμού-Αναστασιάδη για παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας και για ηρωοποίηση της δράσης του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β’. Εξισώνει τους θύτες με τα θύματα του πραξικοπήματος. Εξισώνει όσους έστρεψαν τα όπλα τους κατά της δημοκρατικής νομιμότητας με αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Είναι μια ενέργεια άκρως προκλητική που συγκρούεται με τα δημοκρατικά συναισθήματα και τις ευαισθησίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την εξέλιξη, η οποία με ακεραία ευθύνη της κυβέρνησης οδηγεί σε ένα αχρείαστο και έντονα ζημιογόνο διχασμό, σε μια περίοδο που η προσοχή όλων θα πρέπει να είναι στραμμένη στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Σε κάθε περίπτωση, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι σε εκείνους που έφυγαν και κυρίως απέναντι στις γενιές που έρχονται, το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να εμποδίσει την ανέγερση μνημείου ηρώων σε οποιονδήποτε έδρασε κατά της δημοκρατίας και κατά της συνταγματικής νομιμότητας. Καλούμε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, που επίσης απορρίπτουν την κυβερνητική πρόκληση, σε κοινές πρωτοβουλίες για αποτροπή των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

20/1/2016