20/1/16

Αυξημένα τέλη για τους καταναλωτές από τις ιδιωτικοποιήσεις

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη
Αυξημένα τέλη για τους καταναλωτές από τις ιδιωτικοποιήσεις


Η επιμονή της Κυβέρνησης για υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων στηρίζεται μονάχα στις δογματικές απόψεις της για κατάργηση του ρόλου του Κράτους στην οικονομία.
Οι πρόσφατες μελέτες, η εμπειρία άλλων χωρών αλλά και τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην Κύπρο, δείχνουν ότι ούτε οι καταναλωτές θα ωφεληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις, ούτε το δημόσιο συμφέρον θα εξυπηρετηθεί. Είναι η ίδια η κυβέρνηση που  μόλις πρόσφατα προχώρησε σε αύξηση των τελών στα λιμάνια, για να προετοιμάσει την ιδιωτικοποίηση τους. Αντίστοιχα, τα αεροπορικά ναύλα μετά το κλείσιμο των Κ.Α. έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η εμπειρία με τα καύσιμα, τις τράπεζες και άλλους τομείς της οικονομίας στην Κύπρο όπου υφίστανται ιδιωτικά μονοπώλια και ολιγοπώλια, τεκμηριώνουν την ύπαρξη στρέβλωσης της αγοράς, καρτέλ και αυξημένα τέλη για τους καταναλωτές.
Είναι ξεκάθαρο ότι το συμφέρον των καταναλωτών και το δημόσιο συμφέρον μπορεί να εξυπηρετηθεί πολύ καλύτερα από υγιείς δημόσιους οργανισμούς, παρά από ιδιωτικές εταιρείες που μοναδικό τους κίνητρο θα είναι η κερδοφορία τους.

20/01/2016