18/1/16

Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών
Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, στις Βρυξέλλες


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, η πρώτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιορδανίας, η οποία αποσκοπούσε στην εγκαθίδρυση ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, με στόχο να μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση των ευκαιριών, αλλά και κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί Εξωτερικών εστίασαν ιδιαίτερα στην ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας για προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το φλέγον θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και συμφώνησαν όπως υπάρξει ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών σε διάφορους τομείς, όπως σε θέματα συνεργασίας ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας και ανταλλαγής πληροφοριών.
 
Τους Υπουργούς απασχόλησαν, επίσης, θέματα ενέργειας, τόσο σε σχέση με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου όσο και για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και για την προσφυγική κρίση, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας να τονίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη στήριξης της Ιορδανίας και του Λιβάνου κατά τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο η ΕΕ στηρίζει την Τουρκία.

Η επαφή μεταξύ των τριών χωρών θα συνεχιστεί με την επόμενη συνάντηση να πραγματοποιείται σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών/Πολιτικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε καταρτισμό εξειδικευμένης θεματολογίας σε σχέση με τους τομείς που μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο, με την προοπτική πραγματοποίησης συνάντησης και μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών.