18/1/16

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στο 8ο Διεθνές Φόρουμ για τη Γεωργία, στο Βερολίνο

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στο
8ο Διεθνές Φόρουμ για τη Γεωργία, στο Βερολίνο


Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ Νίκος Κουγιάλης, εκπροσώπησε την Κύπρο στο 8 ο Διεθνές Φόρουμ των Υπουργών Γεωργίας, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας, στο Βερολίνο.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν 63 Υπουργοί Γεωργίας από χώρες της υφηλίου, ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις θέσεις της Κύπρου σχετικά με τις προκλήσεις, αλλά και τις επιδράσεις της αστικοποίησης στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι, για να μπορεί η γεωργία να εγγυηθεί την επισιτιστική ασφάλεια των συνεχώς διογκούμενων αστικών κέντρων, θα πρέπει να συνεχίσει να εκμοντερνίζεται και να υιοθετεί συνεχώς καινοτόμες παραγωγικές τακτικές. Τόνισε επίσης την ανάγκη περιορισμού της απώλειας τροφίμων τόσο από την αλόγιστη κατανάλωση, όσο και κατά την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού τους. Σημείωσε δε ότι η παραγωγή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες των καταναλωτών στα αστικά κέντρα, αλλά να εξασφαλίζει παράλληλα ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τον γεωργό και την οικογένειά του.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Υπουργός Γεωργίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με Ευρωπαίους ομολόγους του και να συζητήσεί μαζί τους θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο κ. Κουγιάλης είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Γεωργίας της Γερμανίας κ. Christian Schmidt , τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ κ. Phil Hogan , τον Βουλγαρο Υφυπουργο κ. Vasil Grudev και τον Έλληνα Υπουργό Αγροτικής Ανλάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, με τους οποίους συζήτησε θέματα αγροτικής ανάπτυξης.

Ο κ. Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα.