16/12/15

Απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης»

Απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας
σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης»


Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ», με τίτλο «Μπλόκο Ελεγκτή σε αγορά ραντάρ», η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει τα εξής:

Για τον διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας για την αγορά του υπό αναφορά συστήματος, υποβλήθηκαν τον Μάιο 2010 τέσσερις προσφορές, η αξιολόγηση των οποίων ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2010. Η τιμή της επικρατέστερης προσφοράς υπερέβαινε την εκτίμηση δαπάνης κατά 56,6%. Τον Νοέμβριο 2015, και αφού το 2011 είχε αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα πάνω  η εκτίμηση δαπάνης, παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Προσφορών Άμυνας και Ασφάλειας (ΣΥΠΑΑ), το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για την κατακύρωση του διαγωνισμού, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τον επικρατέστερο προσφοροδότη, με εισήγηση για κατακύρωσή του σε τιμή, η οποία είναι κατά 83,3% ψηλότερη της αρχικής εκτίμησης δαπάνης και κατά 26% ψηλότερη της αναθεωρημένης εκτίμησης που έγινε το 2011, μετά την υποβολή των προσφορών.

Κατά την εξέταση του διαγωνισμού στο ΣΥΠΑΑ, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την κατακύρωση του διαγωνισμού, αφού λόγω της μεγάλης χρονικής περιόδου που είχε παρέλθει από την προκήρυξη του, αλλά και τις αλλαγές οι οποίες είχαν γίνει στις αρχικές απαιτήσεις του διαγωνισμού και, της αντικατάστασης μεγάλου μέρους του εξοπλισμού (λόγω αλλαγής της τεχνολογίας από το 2010 που είχαν υποβληθεί οι προσφορές), δεν θα μπορούσε να αξιολογηθεί η λογικότητα της τιμής και, κατά πόσο αυτή ανταποκρίνεται στην ποιότητα/τεχνικά χαρακτηριστικά του προσφερόμενου εξοπλισμού.

Σημειώνεται ότι με βάση τη σχετική νομοθεσία, το ΣΥΠΠΑ, το οποίο απαρτίζεται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, τον Γενικό Λογιστή   της Δημοκρατίας, τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και, τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς ή αντιπροσώπους τους, έχει την εξουσία και την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων των διαγωνισμών οι οποίοι εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, όπως και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός. Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει δικαίωμα να παρακάθεται στις συνεδρίες του ΣΥΠΑΑ, ως ανεξάρτητος παρατηρητής, έχοντας και το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις της και να ζητά όπως αυτές καταγράφονται στα τηρούμενα πρακτικά, χωρίς ωστόσο να έχει δικαίωμα ψήφου κατά τη λήψη των αποφάσεών του. Το ΣΥΠΑΑ έχει ήδη κατακυρώσει τη σύμβαση και ουδεμία καθυστέρηση έχει προκληθεί λόγω της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η μόνη διαφορά που θα υπήρχε αν η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν κατέγραφε τις επιφυλάξεις της στα σχετικά πρακτικά  θα ήταν να έχει ελλιπή ενημέρωση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας που θα κληθεί στη συνέχεια να εγκρίνει αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η Ελεγκτική Υπηρεσία να παρέμβει, ούτε και παρεμβαίνει, σε αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Διευκρινίζεται ότι η απόφαση του ΣΥΠΑΑ αφορά κατακύρωση σε ιδιωτική εταιρεία και όχι κρατική εταιρεία άλλης χώρας ή διακρατική συμφωνία. Η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι στοιχεία απόρρητης σύμβασης έχουν δοθεί σε εφημερίδα.