16/12/15

Ανακοίνωση Υπουργείου Εσωτερικών

Ανακοίνωση Υπουργείου Εσωτερικών
σχετικά με το θέμα της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών


Σχετικά με τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το θέμα της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών και, παρόλο που θέση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να μην παρεμβαίνει, αφού συνήθως οι δημόσιες αντιπαραθέσεις για τέτοιας φύσεως θέματα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, εντούτοις επιθυμεί να σημειώσει τα πιο κάτω:

1.      Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας από το 2008 έχει καταγγείλει πέραν των πέντε χιλιάδων (5.000) υποθέσεων λαθροθηρίας, εκ των οποίων οι χίλιες τριακόσιες (1.300) αφορούν υποθέσεις παράνομης παγίδευσης. Επισημαίνεται ότι, εντός του 2015, έχουν καταγγελθεί πέραν των εκατό (100) υποθέσεων λαθροθηρίας που έχουν σχέση με την παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών.

2.      Με σκοπό την πολύπλευρη και σφαιρική αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης, το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεδρία του στις 13/5/2015, ενέκρινε το Στρατηγικό Σχέδιο για αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης Άγριων Πτηνών που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού προηγήθηκε συζήτηση και διαβούλευση μεταξύ διάφορων εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, Φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ετοιμασία Στρατηγικού Σχεδίου για την παράνομη παγίδευση ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και λόγω αυτής της απαίτησης το Στρατηγικό Σχέδιο στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ολοκλήρωσή του.  

Για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου του Στρατηγικού Σχεδίου και μέσω αυτού, παρέχεται η δυνατότητα εξέτασης και άλλων εναλλακτικών τρόπων μείωσης των επιπτώσεων στην πανίδα και στη βιοποικιλότητα από την παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών, όπως είναι η επιλεκτική θήρευση μόνο αμπελοπουλιών, κατά παρέκκλιση, κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται τόσο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Άγρια Πτηνά (2009/147/ΕΚ), όσο και στον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο.

3.      Ο κ. Karmenu Vella, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σχετική επιστολή του ημερομηνίας 18/8/2015, εξέφρασε τις ανησυχίες του όσον αφορά στην προαναφερθείσα πρόνοια του εναλλακτικού σχεδιασμού που περιλήφθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο.

4.      Ο Υπουργός Εσωτερικών με την απάντηση του, στις 19/11/2015, εξήγησε στον κ. Karmenu Vella το σκεπτικό του εναλλακτικού σχεδιασμού και ζήτησε όπως το όλο θέμα συζητηθεί διεξοδικά με την Επιτροπή,   με στόχο τη σύσταση ενός Στρατηγικού Σχεδίου που θα είναι εφαρμόσιμο, αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου.

Τέλος, βεβαιώνεται ότι τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την υφιστάμενη νομοθεσία.  

______________