13/11/15

Συναντήσεις ΥΠΑΜ με τον Αρχηγό του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού και με τον Διοικητή της UNIFIL



Συναντήσεις ΥΠΑΜ με τον Αρχηγό του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού και με τον Διοικητή της UNIFIL


O Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Αρχηγό του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού Ναύαρχο Αντρέας Κράουζε, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο ως ομιλητής στο διήμερο Συνέδριο για τη Θαλάσσια Ασφάλεια που διοργάνωσε το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Ο κ. Φωκαϊδης αφού ανέλυσε τις προκλήσεις ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος αλλά και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε. στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός σημείωσε την ανάγκη συνεργασιών αλλά και τη σημασία ιδιαίτερα της ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση των νέων απειλών.

Με τη σειρά του ο Ναύαρχος Κράουζε εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχει στη UNIFIL και ειδικά στη Γερμανία, η οποία έχει σημαντική συμμετοχή, και στάθηκε στην ανάγκη συντονισμού για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της περιοχής.

Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τέλος το Ναύαρχο Κράουζε για τη συνεργασία των γερμανικών μέσων σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης που έγιναν το τελευταίο διάστημα, υπό το συντονισμού του ΚΣΕΔ, και αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων αλλά και της συνεργασίας στο τομέα αυτό.

Ο Υπουργός Άμυνας είχε επίσης σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με το Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων της UNIFIL Ναύαρχο Φλάβιο Μασέδο, στον οποίο εξέφρασε επίσης θερμές ευχαριστίες για τη συμβολή της UNIFIL σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη που προσφέρει η Κύπρος στο Λίβανο, ως μια παραδοσιακά φιλική χώρα αλλά και στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου. 
Ο Ναύαρχος Μασέδο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη φιλοξενία και τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Ναυτική Δύναμη της UNIFIL.  

Γραφείο Τύπου, 13 Νοεμβρίου 2015