30/11/15

Σύσκεψη υπό τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας

Σύσκεψη υπό τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας
για τα προβλήματα από τις
κτηνοτροφικές μονάδες Μενοίκου και Κάτω Μονής


Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας κ.κ. Σωκράτης Χάσικος και Νίκος Κουγιάλης προήδρευσαν σήμερα το μεσημέρι ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Μενοίκου, για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή Μενοίκου και Κάτω Μονής από τη λειτουργία χοιροτροφικών αναπτύξεων. Συγκεκριμένα, η σύσκεψη αφορούσε στην εξεύρεση τρόπων με τους οποίους να διασφαλίζεται πλήρως η νόμιμη λειτουργία των μονάδων και στην αντιμετώπιση της συνεπαγόμενης οχληρίας για τους κατοίκους καθώς και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στη σύσκεψη, έλαβαν μέρος οι Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων της περιοχής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων Τμημάτων/Υπηρεσιών και των δύο Υπουργείων.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το θέμα της αναθεώρησης του διατάγματος Λευκής Ζώνης, το οποίο απαγορεύει την αδειοδότηση νέων αναπτύξεων που είχε εκδώσει ο Υπουργός Εσωτερικών και βρίσκεται σε ισχύ.

Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκαν, είναι να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή αυστηρών ελέγχων όλων των υφιστάμενων αναπτύξεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην τήρηση των όρων των σχετικών αδειών που είχαν ήδη εκδοθεί. Επίσης, όπου δικαιολογείται και/ή όπου κρίνεται αναγκαίο, θα λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα δικαστικά μέτρα. Στις περιπτώσεις δε που εκκρεμούν προς συμμόρφωση διατάγματα δικαστηρίου για κατεδάφιση αυθαίρετων υποστατικών, θα προωθηθεί η λήψη περαιτέρω ένδικων μέτρων για παρακοή.

Για τις μονάδες που ανεγέρθηκαν παλαιότερα, πριν την εφαρμογή των πολεοδομικών ζωνών στην περιοχή της Κάτω Μονής, το Υπουργείο Γεωργίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για μετεγκατάσταση, νοουμένου ότι κατόπιν διαβούλευσης με τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων δεν θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Γεωργίας ανέλαβε την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην περιοχή, εντός χρονικού διαστήματος τριών μηνών, για εξέταση της φέρουσας ικανότητας των κτηνοτροφικών ζωνών και το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Τέλος, ο Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 15.000 ευρώ εντός του 2016, για τη συντήρηση και βελτίωση δρόμων που εξυπηρετούν την κτηνοτροφική περιοχή και την κτηνοτροφική ζώνη Μενοίκου.

-----------------------