30/11/15

Συνεχής τόνωση της κυπριακής οικονομίας από τα τουριστικά έσοδα Αύξηση 17,4% στα έσοδα Σεπτεμβρίου 2015

Συνεχής τόνωση της κυπριακής οικονομίας από τα τουριστικά έσοδα
Αύξηση 17,4% στα έσοδα Σεπτεμβρίου 2015


Η δυναμική ανατροπή των αρνητικών τάσεων και το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) αποδίδουν καρπούς, θέτοντας τις βάσεις για να κτίσουμε ακόμη καλύτερα για τα επόμενα χρόνια, αντικατοπτρίζονται στα τουριστικά αποτελέσματα του 2015 λίγο πριν την ολοκλήρωσή του. Τα ιστορικά ψηλά αποτελέσματα στις τουριστικές αφίξεις, αλλά και η συνεχής τόνωση της οικονομίας από τα τουριστικά έσοδα, εμπνέουν τον ΚΟΤ, αλλά και όλους τους τουριστικούς εταίρους να εργαστούν ακόμη σκληρότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Ταξιδιωτών της Στατιστικής Υπηρεσίας τα έσοδα από τον τουρισμό Σεπτεμβρίου 2015 κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση 17,4% συγκρινόμενα με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και ανήλθαν από €273,4 εκ. το 2014 σε €321,1 εκ. το 2015. Η αύξηση στα τουριστικά έσοδα Σεπτεμβρίου 2015 συνοδεύτηκε από αύξηση 3,0% στην μέση δαπάνη ανά περιηγητή. Το σημαντικό όσον αφορά την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά περιηγητή είναι ότι αυτή επιτεύχθηκε λόγω της σημαντικής αύξησης κατά 9,4% στην ημερήσια δαπάνη, παρά την μείωση κατά 5,8% στην μέση διάρκεια παραμονής των περιηγητών στην Κύπρο τον μήνα αυτό.

Όσον αφορά το πρώτο εννεάμηνο του χρόνου (Ιανουάριος 2015 – Σεπτέμβριος 2015) τα έσοδα ακολουθούν πλέον, όπως και οι τουριστικές αφίξεις, θετική πορεία αφού ανήλθαν σε €1.753 εκ. σε σύγκριση με €1.698 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014 καταγράφοντας αύξηση 3,2%.

Σε σχέση με την απόδοση συγκεκριμένων αγορών, σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι σημειώνεται αύξηση στα ποσά που δαπάνησαν ημερησίως περιηγητές από μεγάλες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Ελβετία και η Νορβηγία μεταξύ άλλων.

O ΚΟΤ, ούτε πανηγυρίζει, ούτε επαναπαύεται με την επίτευξη των αποτελεσμάτων αυτών και συνεχίζει να εργάζεται μεθοδικά προς όφελος της οικονομίας του τόπου, με βασικό στόχο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των τουριστικών φορέων και της πολιτείας γενικότερα. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή όλων των τουριστικών φορέων στην επίτευξη των αποτελεσμάτων αυτών, ο Οργανισμός τους καλεί να συνεχίσουν την από κοινού μεγάλη προσπάθεια, ευχαριστώντας τους για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν στις πολιτικές και τους σχεδιασμούς του. Παράλληλα, ο ΚΟΤ καλεί τους τουριστικούς εταίρους και συνεργάτες του, να επανασχεδιάσουν τους προγραμματισμούς τους, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυξημένο αριθμό επισκεπτών που ενδεχομένως θα μας επισκεφτούν λόγω και των διεθνών εξελίξεων και τάσεων, τις οποίες ο Οργανισμός αξιοποιεί.

-----------------------

30/11/2015