23/11/15

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπρόσωπων

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπρόσωπων κατά την επίδοση Τιμητικού Μεταλλίου στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
23/11/2015


Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Σας καλωσορίζω με θέρμη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Κύπρο, στην πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψή σας εκτός Ελλάδας από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Είναι η έμπρακτη έκφραση του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και της αγάπης σας για την Κύπρο και τον λαό της. Είναι η επαναβεβαίωση ότι, τόσο το Ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και εσείς προσωπικά, είστε ακούραστοι συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι στους αγώνες του κυπριακού λαού για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ως επικεφαλής όμως των αδελφών Κοινοβουλίων μας, θα εμβαθύνουμε στο ζήτημα αυτό στη συνέχεια, εκφράζοντας και τη δική μας σταθερή στήριξη στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα και τον λαό της.

Προτού προχωρήσουμε στις συνομιλίες μας, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση στο πρόσωπό σας ως εκπροσώπου του περήφανου ελληνικού λαού, που τιμά την ιστορία του και ανταποκρίνεται στο σημερινό κάλεσμά της για το μέλλον. Η εκτίμησή μας πηγάζει επίσης από τη διαχρονική σας προσφορά στην προάσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Προσφορά, που αρχίζει από τη συμμετοχή σας στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα, του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από άλλα μετερίζια.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, την οποία μπορείτε να θυμάστε με περηφάνια ως ένας εκ των άξιων πρωταγωνιστών της, που τόλμησαν μες στο σκοτάδι να ονειρευτούν μια δημοκρατική Ελλάδα σ’ ένα δικαιότερο κόσμο, υπήρξε ο προάγγελος της κατάρρευσης της χούντας με οριστικό δημιουργό την προδοσία και την τραγωδία της Κύπρου. Το σύνθημα του Νοέμβρη του 1973, «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», που υψωνόταν βροντερά από τους εξεγερμένους φοιτητές του Πολυτεχνείου, παραμένει επίκαιρο για όλους και η πραγμάτωσή του απαιτεί και αποτελεί συνεχή προσπάθεια και αγώνα.

Σας τιμούμε γι’ αυτή σας την ανιδιοτελή υπηρεσία και προσφορά στην πατρίδα, σ’ έναν αγώνα που δεν τελειώνει ποτέ. Και που τώρα σας βλέπουμε να συνεχίζετε με πίστη, αφοσίωση και επιμονή, ώστε ο ελληνικός λαός να απεγκλωβιστεί από την κατάσταση ομηρίας και σκληρής λιτότητας και να βαδίσει ξανά με αισιοδοξία προς το μέλλον. Για τους αγώνες σας για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, το Δίκαιο και την Ειρήνη, σας τιμούμε σήμερα με το μετάλλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εύχομαι καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας, προς όφελος του ελληνικού λαού, στην πορεία του προς την πρόοδο και την ευημερία.