28/9/15

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου


Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζεται –μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα- το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία, αναφορικά με έκδοση πιστοποιητικού ποινικού μητρώου για νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες, και επιπλέον για τον τρόπο και τη δυνατότητα αποκατάστασής τους στις περιπτώσεις που καταδικάζονταν για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα από τα δικαστήρια.

Η έκδοση αυτών των πιστοποιητικών ήταν αναγκαία, διότι, λόγω του κενού που υπήρχε στη νομοθεσία, τα πιστοποιητικά που εκδίδονταν μέχρι σήμερα ήταν αναγκαστικά όλα λευκά.

Με αυτόν τον τρόπο και με τη ρύθμιση της νέας νομοθεσίας, οι εταιρείες που θα επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για να προσφοροδοτήσουν για έργα του δημοσίου θα δίνουν πλέον τα σωστά πιστοποιητικά μητρώων που έπρεπε να κατατεθούν έτσι και αλλιώς βάσει της νομοθεσίας. Γίνεται, δηλαδή, μια διόρθωση στη στρέβλωση που υπήρχε έως τώρα.

Πρόκειται για μια ακόμα ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση για να διορθωθεί η στρέβλωση αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ταυτόχρονα, ρυθμίζεται και για τα νομικά το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων. Υπάρχουν κατηγορίες αδικημάτων και (πρόνοιες για το) πότε παραγράφονται.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διορίσει ως Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) τον κ. Ανδρέα Πουλικκά και ως Αντιπρόεδρο τον κ. Φίλιππο Φιλίππου, για περίοδο έξι ετών που αρχίζει από την ημερομηνία διαβεβαίωσης που θα δώσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα, μετά από διαβουλεύσεις και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την κα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου για περίοδο τεσσάρων ετών ως νέα Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα Πρόεδρο και Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

Πρόεδρος διορίζεται η κα Σουζάνα Παύλου, Αντικαταστάτης Πρόεδρος η κα Μάρθα Αποστολίδου, και Μέλη οι κες Λουίζα Χριστοδουλίδου - Ζανέτου, Χριστίνα Ιωάννου, Νίκη Ανδρέου, Μαρία Ξενοφώντος, Μαρίνα Ευθυμιάδου, Ειρήνη Λόρδου, Ζήνα Παιδονόμου, Πατρίτσια Φαίδωνος και Αντρια Νεοκλέους.

_______________