11/9/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε
με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδέχθηκε στις 10.45 το πρωί τον Πρόεδρο Τουσκ, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.
Ο Πρόεδρος Τουσκ κατέθεσε στη συνέχεια στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.
Ακολούθως, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ´ ιδίαν συνάντηση, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.
Μετά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
Στη δήλωση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο Τουσκ, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η επίσκεψή σας εδώ, μετά την επίσκεψή σας σε χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα στην Τουρκία, είναι σίγουρα καίρια».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Τουσκ συζήτησαν θέματα που άπτονται της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σημειώνοντας ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, σύμφωνα με τις κοινές αρχές της ΕΕ και διαβεβαίωσε ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί προσφέροντας τη βοήθεια της».
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι επίσης έτοιμη να διευκολύνει τις προσπάθειες της ΕΕ με κάθε δυνατόν τρόπο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή. «Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και εξέφρασα την πλήρη στήριξή μου στις προσπάθειες του Προέδρου Τουσκ για επίτευξη αυτού του στόχου», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Τουσκ, «επανέλαβα την ισχυρή μου δέσμευση να εργαστώ άοκνα, μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, ώστε να εξευρεθεί μια συνολική και βιώσιμη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Μια λύση που θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και που θα είναι ευθυγραμμισμένη με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.
Το όραμά μου είναι να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο και να επιτευχθεί η επανένωση της χώρας μας και του λαού της σε ένα ευημερεύων ευρωπαϊκό κράτος μέλος. Πιστεύω ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένα σύγχρονο μοντέλο εθνικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας και συνύπαρξης».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Τουσκ για «το θερμό και ειλικρινές του ενδιαφέρον ώστε η ΕΕ να βοηθήσει στις προσπάθειες για επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης λύσης. Άλλωστε», πρόσθεσε, «το Κυπριακό είναι επίσης και ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις».
Σημείωσε ότι ΕΕ αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα και εγγύηση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων και επισήμανε την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, που τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την παρουσία του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου της Κομισιόν, κ. Βαν Νούφελ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι κατά τις συνομιλίες του με τον κ. Τουσκ σημειώθηκε «ο ζωτικής σημασίας ρόλος της Τουρκίας και η ευθύνη της στην επίτευξη λύσης. Εύχομαι ειλικρινά η Τουρκία να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση συμβάλλοντας εμπράκτως στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν».

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Τουσκ συζήτησαν τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή και τις προοπτικές που διανοίγονται σημειώνοντας ότι η Κύπρος, σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και άλλες χώρες της περιοχής, εργάζεται για την ανάπτυξη συνεργειών για τη δημιουργία επιπρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου, έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ενεργειακές της ανάγκες.
«Αναμφίβολα η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή θα διευκολύνει τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Τέλος, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Τουσκ για την πρόοδο που σημειώνεται προς την κατεύθυνση της πλήρους αποκατάστασης της κυπριακής οικονομίας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τουσκ είπε, μεταξύ άλλων, «χαιρετίζω την υποσχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Βλέπω μια πραγματική ευκαιρία για επίλυσή του με τις δύο πλευρές να είναι δεσμευμένες στην επίτευξη μιας διαρκούς λύσης. Ένα πραγματικό ενδιαφέρον και προθυμία από όλες τις πλευρές είναι ο τρόπος για να προχωρήσει κανείς.
Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι για να εξαλείψουμε εμπόδια για την απαραίτητη αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη. Είπα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη και απόλυτη στήριξή της στη διαδικασία επίλυσης, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε πρακτική στήριξη που τα δύο μέρη καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη θα βρουν χρήσιμη.
Υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία. Δεν θα πρέπει να χαθεί. Σας διαβεβαιώνω ότι είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι χρειάζεται για να μη χαθεί. Προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου και της Ευρώπης».
Ο Πρόεδρος Τουσκ πρόσθεσε ότι έρχεται στην Κύπρο μετά από επίσκεψη του σε χώρες της περιοχής, κάτι που ήταν «μια ιδέα και πρωτοβουλία και του Προέδρου Αναστασιάδη», όπως είπε.
Ανέφερε ότι κατά τις σημερινές τους συνομιλίες συζήτησαν επίσης το προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος αποτελεί ένα καλό παράδειγμα χώρας που είναι έτοιμη να βοηθήσει και να επιδείξει αλληλεγγύη».
Πρόσθεσε ότι συζήτησαν, επίσης, θέματα που άπτονται της κυπριακής οικονομίας και επισήμανε ότι «με ικανοποίηση άκουσα το πώς οι προσπάθειες του λαού της Κύπρου φέρνουν θετικά αποτελέσματα», υπογραμμίζοντας ότι «έχει σημειωθεί ανάπτυξη, καθώς και σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο γεύμα στον Πρόεδρο Τουσκ.