11/9/15

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2015-16

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς
με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2015-16

Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,
Με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς εκφράζω σε όλους τις θερμές μου ευχές για υγεία, δύναμη και πρόοδο στο δύσκολο και απαιτητικό σας έργο.
Η νέα σχολική χρονιά σηματοδοτείται με αλλαγές και προκλήσεις για την εκπαίδευση του τόπου μας, που αποσκοπούν στην πολύπλευρη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Από αυτή τη σχολική χρονιά εφαρμόζουμε Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα για τη Δημοτική και τη Μέση Εκπαίδευση. Οι αλλαγές στη Δημοτική στοχεύουν στην αναβάθμιση συγκεκριμένων μαθημάτων που κατά γενική ομολογία χρειάζονται ενίσχυση. Στη Μέση Εκπαίδευση, το Ενιαίο Λύκειο ολοκληρώνει τον κύκλο του και καταργείται σταδιακά, δίνοντας τη θέση του σε ένα νέο Λύκειο με έξι σαφείς κατευθύνσεις σπουδών σε τομείς αιχμής, με μαθήματα που έχουν επιστημονική και παιδαγωγική συνάφεια. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να δώσουμε γερές βάσεις και εφόδια στους μαθητές μας για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους.
Σημαντική καινοτομία της νέας σχολικής χρονιάς είναι και η εφαρμογή, για όλα τα γνωστικά αντικείμενα Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης , των Αναλυτικών Προγραμμάτων, τα οποία αναδομήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν πρόσφατα στη βάση Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας. Η διδασκαλία αποκτά νέο προσανατολισμό, καθώς περνά από τη «διδασκαλία της ύλης και των σελίδων του βιβλίου» στη «διδασκαλία του μαθητή» και στην ικανοποίηση των μαθησιακών και αναπτυξιακών του αναγκών.
Μια σειρά από πολιτικές που αφορούν τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς σταδιακά εκσυγχρονίζονται. Καθοριστικής σημασίας θεωρούμε ότι είναι η ενιαία πολιτική που έχει διαμορφωθεί για την Επαγγελματική Μάθηση των εκπαιδευτικών, η οποία τίθεται φέτος σε πιλοτική εφαρμογή σε 15 σχολεία στην Πρωτοβάθμια και 10 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υπό τη στήριξη και καθοδήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τομή στα εκπαιδευτικά πράγματα του τόπου μας αποτελεί και το Νέο Σχέδιο Διορισμών στη Δημόσια Εκπαίδευση, του οποίου η μεταβατική περίοδος εφαρμογής ξεκινά από τη φετινή σχολική χρονιά. Το νέο σύστημα, το οποίο βάζει τέλος σε συζητήσεις και διεργασίες πολλών χρόνων, είναι αδιάβλητο και αξιοκρατικό, αφού οι διορισμοί θα γίνονται στη βάση μετρήσιμων, ποιοτικών κριτηρίων. Παράλληλα, βρίσκεται υπό μελέτη και διαμόρφωση το νέο Σύστημα Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου, μέσα από το οποίο θα στηρίζονται οι εκπαιδευτικοί και θα έχουν κίνητρα για συνεχή βελτίωση.
Αυτή την περίοδο διαμορφώνεται και το νέο σύστημα Αξιολόγησης των Μαθητών, που θα καλύπτει την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, συγγράφονται νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι αναμένεται να βελτιώσουν κατά πολύ το εκπαιδευτικό έργο και να λύσουν οριστικά πολλά προβλήματα. Επιπρόσθετα, διαμορφώνεται νέο Σύστημα Εξετάσεων για Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με Παγκύπριες Εξετάσεις, οι οποίες θα διαχωριστούν από τις Απολυτήριες Εξετάσεις Λυκείου.
Πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη στρατηγική που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ανάμεσα στα άλλα, διαμορφώνονται Νέα Ωρολόγια και Αναλυτικά Προγράμματα για τις Τεχνικές Σχολές, ενισχύεται ο θεσμός του συστήματος μαθητείας, και τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αναβαθμίζονται σε σχολές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με καθαρά επαγγελματική κατεύθυνση.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχωρεί στη λήψη αυτών των σημαντικών μέτρων με καθαρά τεχνοκρατική προσέγγιση, με τη σύσταση εξειδικευμένων επιστημονικών επιτροπών για κάθε θέμα, αλλά και με την εποικοδομητική συνεργασία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους οργανωμένους γονείς, τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους.
Είναι ξεκάθαρο ότι τη δεδομένη στιγμή η επιτυχία του εγχειρήματός μας για συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος έγκειται στη συλλογική προσπάθεια, αλλά κυρίως στο παραγωγικό έργο όλων εσάς των εκπαιδευτικών που ασκείτε ευσυνείδητα το λειτούργημά σας. Μόνο με τον ζήλο και την ανιδιοτελή προσφορά όλων τίθενται γερές βάσεις επιτυχίας και εδραιώνονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διερχόμαστε, μέριμνα όλων μας πρέπει να είναι, μέσα από ένα αναβαθμισμένο και σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση πολιτών με γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και με πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, που ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο και τα κοινά. Η ευθύνη μας είναι τεράστια. Είμαι βέβαιος ότι θα αγκαλιάσετε και θα στηρίξετε αυτή την προσπάθεια , για το καλό των παιδιών μας και του τόπου μας .
Φίλοι εκπαιδευτικοί,
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσει να εργάζεται με γνώμονα πάντοτε το καθήκον και την προσφορά στην Παιδεία. Είμαστε βέβαιοι ότι σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος θα συνεργαστεί και φέτος μαζί μας και θα επιτελέσει με αφοσίωση στο ακέραιο το σπουδαίο παιδαγωγικό και επιστημονικό του έργο.
Εύχομαι να έχουμε όλοι μια παραγωγική και δημιουργική σχολική χρονιά.