28/8/15

Συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ

Συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ
28/08/2015


Την πραγματοποίηση επιχειρηματικού φόρουμ στην Κύπρο στις αρχές του 2016, με τη συμμετοχή ομογενών επιχειρηματιών, ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν οι Πρόεδροι της ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου των Αποδήμων.

Ο κ. Φωτίου, αφού ευχαρίστησε τους ομογενείς για τη διαχρονική και ανιδιοτελή προσφορά τους στην Κύπρο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ομογενείς θα συνεχίσουν να εργάζονται με ζήλο και πάθος για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων σε αυτήν την κρίσιμη για την Κύπρο περίοδο.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο, ο κ. Φωτίου το χαρακτήρισε σημαντικό και σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από Υπουργούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενέργειας και οικονομίας, ενώ ευρεία συζήτηση πραγματοποιήθηκε για το μέλλον της νέας γενιάς των αποδήμων. Ο Επίτροπος Προεδρίας συνεχάρη το Συμβούλιο και τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ για τον ζήλο και το πάθος που επιδεικνύουν για ενεργή συμμετοχή τους στα παροικιακά δρώμενα, καθώς και στην πολιτική και κοινωνική ζωή στις χώρες διαμονής τους. Υπογράμμισε δε ότι ένα σημαντικό κεφάλαιο της Εθνικής Στρατηγικής Αποδήμων που εξαγγέλθηκε στο Συνέδριο, αφορά την στήριξη στη νεολαία.

Καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε ο κ. Φωτίου το επιχειρηματικό φόρουμ που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2016, στην Κύπρο, με τη συμμετοχή ομογενών επιχειρηματιών. «Είμαι σίγουρος ότι έχουμε αξιόλογους επιχειρηματίες, οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν και να βοηθήσουν την Κύπρο αυτήν τη δύσκολη περίοδο, είτε προβάλλοντας την Κύπρο ως ένα επενδυτικό και επιχειρηματικό κέντρο, είτε με το να επενδύσουν οι ίδιοι», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Φωτίου εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τους απόδημους για τη συνδρομή τους στο ζήτημα των αγνοουμένων. Τα οργανωμένα σύνολα των αποδήμων, ανέφερε, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του θέματος, ειδικότερα στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συμπλήρωσε πως αποφασίστηκε ότι θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για τον τερματισμό αυτού του ανθρωπιστικού θέματος, 41 χρόνια μετά.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης υπογράμμισε ότι οι απόδημοι αγωνίζονται στις χώρες διαμονής τους, ώστε η Κύπρος να παραμείνει στο προσκήνιο, μέχρι την τελική δικαίωση. Ανέφερε δε ότι το Κυπριακό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που απασχολεί τους ομογενείς, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης των επόμενων γενιών. Τόνισε δε ότι εκείνο που προέχει είναι να υπάρξει συνέχεια του Κυπριακού Ελληνισμού στις χώρες διαμονής τους και προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλονται προσπάθειες.

Σε σχέση με την ενημέρωση που έτυχαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο κ. Παπαευριπίδης σημείωσε ότι «Φεύγουμε με ανανεωμένες γνώσεις και εμείς έχουμε δώσει το στίγμα του πώς θέλουμε να λειτουργήσουμε και ποια Κύπρο θέλουμε να βλέπουμε στο εξωτερικό να εκπέμπεται». Ο κ. Παπαευρυπίδης κατέληξε, λέγοντας ότι οι απόδημοι ανανέωσαν την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν στους τόπους διαμονής τους και θα κάνει ο καθένας ότι είναι δυνατό για να περάσουν οι θέσεις της πλευράς μας.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΠΣΕΚΑ για άσκηση πίεσης στην Τουρκία από την Αμερικανική Κυβέρνηση. Ανακοίνωσε δε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη νέα Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν προγραμματισμένες επαφές με αξιωματούχους του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κ. Τζο Μπάιντεν, με κύριο στόχο αυτών των συναντήσεων, όπως τόνισε, το πώς θα ασκηθεί πίεση στην Τουρκία τόσο για το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων όσο και για την ουσία του Κυπριακού.

Όσον αφορά την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε τις αμφιβολίες του κατά πόσον ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μπορεί να λάβει αποφάσεις σημαντικές για το Κυπριακό. «Είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα είναι πρόβλημα της Τουρκίας, πρέπει να βρούμε τρόπο να πιεστεί η Τουρκία», είπε και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ είπε πως για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να αναβαθμιστεί η στρατηγική και γεωπολιτική θέση της χώρας μας, προσθέτοντας ότι οι ομογενείς στις ΗΠΑ έχουν πολύ καλές σχέσεις με το εβραϊκό λόμπι, όπως και με τους Αρμένιους και τους Κούρδους.

Καταλήγοντας, ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ομογενείς για τις ενημερωτικές εκστρατείες που διεξάγονται στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να εξευρεθούν περισσότεροι Κύπριοι επιχειρηματίες που μπορούν να συμβάλουν οικονομικά στις εν λόγω εκστρατείες.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κα Αντωνία Σαββίδη είπε πως κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ πραγματοποίησαν σειρά εργαστηρίων, κατά τα οποία πήραν μορφή συγκεκριμένες εισηγήσεις για πρωτοβουλίες που αφορούν στους νέους, όπως είναι το σχέδιο για την παροχή στους νέους Κύπριους ομογενείς ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Κύπρο.