28/8/15

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης προήδρευσε συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης προήδρευσε συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας.
28/08/2015


Στην ετοιμασία νομοσχεδίου που αφορά τη ρύθμιση των θεμάτων που σχετίζονται με την επόπτευση των Σχολών Οδηγών και κατ’ επέκταση την εκπαίδευση των οδηγών, θα προχωρήσει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, μετά την ολοκλήρωση συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός του προσεχούς Οκτωβρίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το θέμα της μείωσης του ορίου ηλικίας για την απόκτηση μαθητικής άδειας από τα 17 ½ στα 17, βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης.

Επεσήμανε παράλληλα ότι λήφθηκε απόφαση για τη διεξαγωγή μελέτης στη βάση της πρόθεσης του Συμβουλίου, για αλλαγή του συστήματος χορήγησης αδειών οδήγησης. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στόχος είναι όπως το θεωρητικό μέρος της εξέτασης να γίνεται ηλεκτρονικά από ανάδοχο εταιρεία, πρακτική, η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας εξετάστηκε το θέμα που αφορά την ασφαλή οδήγηση από υπερήλικες οδηγούς. Θα ετοιμαστεί, όπως σημείωσε, νομοσχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί προς δημόσιο διάλογο. Σύμφωνα με αυτό, οι οδηγοί άνω των 75 ετών θα πρέπει να εξετάζονται υποχρεωτικά, σε ετήσια βάση, από ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι θα κρίνουν κατά πόσο είναι σε θέση να οδηγούν και να κατέχουν άδεια οδήγησης. Σημείωσε μάλιστα ότι η έκδοση πιστοποιητικού, το οποίο δεν θα συνάδει με ιατρική κατάσταση του οδηγού, θα συνιστά ποινικό αδίκημα.

Εξετάστηκαν παράλληλα, όπως ανέφερε, ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νάρκοτεστ, ένα θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Στο παρόν στάδιο, πρόσθεσε, θα υιοθετηθεί η εξέταση με το σύστημα σάλιου. Αυτό που απομένει, συμπλήρωσε, είναι η απόκτηση του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε, τέλος, ότι έγινε μια γενική ενημέρωση, για το θέμα της εφαρμογής του προγράμματος εγκατάστασης συστημάτων φωτοεπισήμανσης σε όλη την Κύπρο. Καταβάλλεται, τόνισε, προσπάθεια όπως οι περισσότερες εκ των εργασιών για την εγκατάσταση του συστήματος αναληφθούν από τον στρατηγικό συνεργάτη, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η Αστυνομία με ευθύνες, οι οποίες εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της. Η εφαρμογή του προγράμματος, κατέληξε, θα συμβάλει στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.