22/7/15

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών για τη μείωση των τελών στη Μονάδα Επεξεργασίας και Διάθεσης Απορριμμάτων της Κόσιη


Μείωση της τιμής μονάδας των σύμμεικτων απορριμμάτων από 75/τόνο σε 27-28/τόνο

 Αναφορικά με το εν θέματι αντικείμενο, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της Σύμβασης ‘Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας και Διάθεσης Απορριμμάτων Επαρχιών Λάρνακας/Αμμοχώστου’ με τον Ανάδοχο του έργου (Αρ. Σύμβασης: Υπ.Εσ.11/2005). Για τη μέχρι σήμερα λειτουργία της Μονάδας, οι Τοπικές Αρχές που εξυπηρετούνται από το έργο, εξέφρασαν έντονη δυσφορία για το υψηλό κόστος λειτουργίας που καλούνται να επωμιστούν. Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε διατάξει τη διενέργεια διοικητικής έρευνας με στόχο τον εντοπισμό τυχόν λαθών, παραλείψεων ή αδικημάτων αναφορικά με τη διαδικασία ετοιμασίας των αναγκαίων μελετών και εγγράφων, την προκήρυξη-αξιολόγηση και υπογραφή της εν λόγω σύμβασης. Η διοικητική έρευνα κατέδειξε, μεταξύ άλλων, λάθη και παραλείψεις κατά το στάδιο της προσφοροδότησης και της αξιολόγησης των προσφορών. Επιπλέον, κατέδειξε ότι υπάρχουν όροι στη σύμβαση, οι οποίοι είναι ετεροβαρείς προς όφελος του αναδόχου και οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση του λειτουργικού κόστους. Σημειώνεται ότι η έρευνα έχει σταλεί τόσο στη Νομική Υπηρεσία για διερεύνηση κατά πόσο έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, όσο και στον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για εξέταση κατά πόσο εγείρεται θέμα κρατικής ενίσχυσης στο έργο.

Σε συνεννόηση με τον Γενικό Ελεγκτή, ζητήθηκε από τον ανάδοχο να μειώσει την τιμή μονάδας για τα σύμμεικτα απορρίμματα κάτω από €40/τόνο και να εξορθολογιστεί ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού των αναθεωρήσεων ( VOP ). Η αρχική τιμή μονάδας για τα σύμμεικτα απορρίμματα ήταν €54,80/τόνο με τιμολόγηση του 2006. Με τις ανατιμήσεις λόγω της αύξησης των δεικτών υλικών και εργατικών και λόγω του μαθηματικού τύπου για υπολογισμό της αναθεώρησης, η τιμή μονάδας το 2013, με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Νίκο Αναστασιάδη, πριν δηλαδή την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης, ανήλθε σε €75/τόνο περίπου. Ο ανάδοχος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών με σχετική επιστολή του πληροφόρησε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι αποδέχεται τη μείωση της τιμής μονάδας των σύμμεικτων απορριμμάτων σε €39,90 και την τροποποίηση του μαθηματικού τύπου υπολογισμού των αναθεωρήσεων ( VOP ) σύμφωνα με τον τύπο που θα ισχύει για τη Μονάδα ΟΕΔΑ της επαρχίας Λεμεσού, νοουμένου ότι:

Θα γίνει επέκταση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης λειτουργίας για ακόμη εφτά χρόνια, θα γίνει εκτροπή επιπλέον 30.000 τόνων ετησίως από την επαρχία Λευκωσίας με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας της Μονάδας ΟΕΔΑ Λάρνακας-Αμμοχώστου και την εκμετάλλευση οικονομίας κλίμακας, να γίνει άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (περίπου €6 εκ.) και, στο μέλλον, να υπάρξει εξορθολογισμός της υστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων με έγκαιρη πληρωμή από τις Τοπικές Αρχές.

Ας σημειωθεί ότι ο σκυβαλότοπος του Κοτσιάτη έφτασε σχεδόν στα όριά του και η εκτροπή των 30.000 τόνων προς την Κόσιη ήταν κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, έκρινε ότι η αποδοχή αυτής της συμβιβαστικής πρότασης είναι προς όφελος των Τοπικών Αρχών. Για αυτό και την εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο την ενέκρινε στη σημερινή συνεδρία του. Κλείνει, έτσι, οριστικά, ένα μείζον θέμα που, στην προκειμένη περίπτωση, αφορούσε τη μείωση του κόστους που επωμίζεται ο φορολογούμενος πολίτης: Από 75 ευρώ/τόνο στα 39,90 ευρώ/τόνο. Τονίζεται ότι, για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, λόγω της συνεισφοράς του κράτους στο πλαίσιο της σύμβασης, ο φορολογούμενος πολίτης θα έχει επιπρόσθετη μείωση 12-13 ευρώ/τόνο. Δηλαδή, από τα 75 ευρώ/τόνο που ήταν η τιμή το 2013, όταν είχαμε αναλάβει εμείς, μειώνεται στα 27-28 ευρώ/τόνο, ήτοι μείωση της τάξης του 64% περίπου».